Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Ledči nad Sázavou by měla do konce roku 2020 vzniknout nová základna pro záchranáře

Kraj Vysočina plánuje výstavbu nové výjezdové základny záchranářů v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Stavba v hodnotě 15 milionů korun by měla s pomocí evropské dotace z programu IROP vzniknout do konce roku 2020. Projektový záměr dnes schválili krajští radní.

Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) je stavba nové základny záchranářů nutná kvůli špatnému dispozičnímu uspořádání základny v areálu polikliniky a nevyhovujícím garážím. Současné umístění v centru města u hradu znamená pro záchranáře také zhoršenou akceschopnost.

Základna vznikne na okraji města u výpadovky k dálnici D1 na pozemku ve vlastnictví Kraje Vysočina. Stojí na něm sklady a garáže využívané střední školou. „Zatím jsme ještě nerozhodli, jestli budovu zrekonstruujeme nebo zdemolujeme a postavíme novou, ale pravděpodobnější je demolice,“ řekl Novotný novinářům.

Evropská dotace by měla uhradit 85 procent nákladů, příspěvek státu je pět procent, zbytek uhradí rozpočet Kraje Vysočina. Pokud projekt nezíská evropskou dotaci, zůstane záchranářská základna podle Novotného v současném stavu. Rozhodnutí by mělo padnout v nejbližších měsících.

Z Ledče nad Sázavou zasahuje výjezdová skupina rychlé zdravotnické pomoci.  K dispozici má dvě plně vybavené sanitky, spádová oblast je zhruba 20 tisíc obyvatel. Loni evidovali záchranáři z tohoto pracoviště 1266 výjezdů. Nové výjezdové stanoviště naposledy Kraj Vysočina dokončil v roce 2014 v Habrech na Havlíčkobrodsku. O rok dříve změnili adresu záchranáři v Moravských Budějovicích na Třebíčsku, když opustili prostory v centru města a začali zasahovat z lokality v blízkosti obchvatu města.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Ledeč nad Sázavou, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, okres Havlíčkův Brod, ČSSD, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ledči nad Sázavou by měla do konce roku 2020 vzniknout nová základna pro záchranáře | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.