Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Na Vysočině zemřeli kvůli chřipce další dva senioři. Celkem už je osm obětí, nejvíce v ČR

Na Vysočině minulý týden zemřeli kvůli chřipce další dva senioři. Od začátku epidemie podlehlo chřipce v kraji už osm lidí, což je nejvíc v Česku. Na Havlíčkobrodsku počet nemocných převyšuje hranici epidemie. Návštěvy jsou zakázány ve většině zdravotnických a sociálních zařízení. Kvůli vysoké nemocnosti je zavřená základní škola v Rapoticích na Třebíčsku a mateřská škola v Dolních Heřmanicích na Žďársku.

„Za minulý týden jsme vykazovali tři závažné případy pravé chřipky, z toho dva lidé zemřeli,“ řekla dnes ČTK Radka Štěpánková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Chřipce podlehl devětaosmdesátiletý muž a o rok mladší žena z Jihlavska. Od začátku současné epidemie nahlásili lékaři na Vysočině 11 závažných případů, z toho osm jich skončilo úmrtím.

Podle Štěpánkové bylo koncem minulého týdne hlášeno v celé ČR hlášeno 13 úmrtí na chřipku, z toho osm na Vysočině. „Nedá se to nijak vysvětlit,“ uvedla Štěpánková.

Počet akutních respiračních onemocnění na Vysočině v minulém týdnu poklesl celkově o 12 procent. Hygienici evidují 1465 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Na Havlíčkobrodsku se počet nemocných snížil o deset procent, jako v jediném okrese tam však stále trvá stav epidemie.

Pro návštěvy je až do odvolání uzavřena většina nemocnic, domovů pro seniory a ústavů sociální péče. Kvůli vysoké nemocnosti je zavřená také základní škola v Rapoticích na Třebíčsku a mateřská škola v Dolních Heřmanicích na Žďársku. Seznam uzavřených zařízení najdou lidé na webu.  „Počet nemocných se sice celkově snížil, ale nechceme nic uspěchat. Naprosto nelze odhadnout, zda už epidemie kulminovala,“ řekla Štěpánková.

Jak na chřipku?

- dodržujte klidový režim, důležitý je dostatek spánku a odpočinku

- pijte horký čaj s medem a citrónem

- doplňujte vitamin C, důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny

- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce - pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly

- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Kraj Vysočina, chřipka, Česko, epidemie, návštěva, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, okres Třebíč, Dolní Heřmanice, Rapotice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině zemřeli kvůli chřipce další dva senioři. Celkem už je osm obětí, nejvíce v ČR | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.