Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hygienici: Výsledky testů na záškrt u kontaktů muže zemřelého v jihlavské nemocnici jsou negativní

Výsledky testů u lidí, kteří byli v jihlavské nemocnici v kontaktu s mužem zemřelým na záškrt, jsou podle hygieniků negativní. Další testy je čekají poté, co doberou antibiotika. Na sociální síti X o tom dnes informoval profil Hygienická služba ČR, který spravuje ministerstvo zdravotnictví. Kontakty v Praze, kde měl muž trvalé bydliště, prověřuje Hygienická stanice Hlavního města Prahy. O úmrtí Státní zdravotní ústav informoval minulý týden, šlo o prvního zemřelého v ČR na záškrt po 55 letech.

„Výsledky vyšetření (...) u osob, které byly v epidemiologicky významném kontaktu se zemřelým na záškrt, jsou negativní. Kontakty jsou bez obtíží. Další kontrolní odběry budou provedeny po dobrání antibiotik a ukončení lékařského dohledu," uvedla Hygienická služba ČR.

Nákaza je podle odborníků léčitelná antibiotiky, musí se ale odhalit včas. Nejčastěji se záškrt projevuje jako těžká angína s šedavými pablánami, které vedou ke zúžení hrtanu i hltanu a dušení.

Záškrt (též difterie či mázdřivka) je bakteriální infekční onemocnění člověka vyvolané bakterií Corynebacterium diphtheriae, která svým toxinem způsobuje těžkou angínu. V ČR bylo proti této nemoci zavedeno povinné očkování, a to v roce 1946. Od té doby jde o vzácné onemocnění.

V málo proočkovaných populacích je úmrtnost u nakažených 5–10 %, u dětí do 5 let a u dospělých nad 40 let až 20 %.

V ČR se tato nemoc dlouho nevyskytovala. Vrátila se v roce 2022, letos lékaři evidují šest případů.

Zdroj: wikipedia 

Nemoc se do ČR vrátila v roce 2022

Nemoc, proti které se děti povinně očkují od roku 1946, se v ČR dlouho nevyskytovala. Vrátila se v roce 2022, letos lékaři evidují šest případů. Podle zprávy SZÚ bylo v době zahájení očkování kolem 10 tisíc případů za rok, postupně se jejich počet snižoval. Od 70. let minulého století jich bylo méně než deset za rok, více než dva naposledy v roce 1985. Poslední případy před rokem 2022 se objevily v roce 1995. V letech 2022 a 2023 jich pak bylo celkem 12.

Očkování je součástí takzvané hexavakcíny podávané v prvním roce života a poslední dávku vakcíny dostanou děti mezi desátým a jedenáctým rokem života. Pro navození kolektivní imunity je třeba proočkovanost nad 85 procent, s věkem ale ochrana slábne. Odborníci proto doporučují přeočkování ve 25 a ve 40 letech.

Zmíněnému muži, který minulý týden zemřel na záškrt, bylo 82 let a byl aktivním sportovcem. „Pacient netrpěl žádným jiným závažným onemocněním, jednalo se o sportovce a aktivně žijícího seniora. Záškrt byl tedy pravděpodobně přímou příčinou úmrtí," uvedla zástupkyně vedoucího oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

V Česku zemřel dvaaosmdesátiletý muž nakažený záškrtem, jde o první úmrtí na tuto infekci od roku 1969. V tiskové zprávě o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nemoc, proti které se děti povinně očkují, se v ČR dlouho nevyskytovala....

Muž z Prahy zemřel v jihlavské nemocnici. Podle informací z jihlavské nemocnice byl léčený na infekčním oddělení. „Jedná se o raritní onemocnění, které v naší nemocnici nepamatujeme," uvedla minulý týden mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. 

Jde o první úmrtí na tuto infekci od roku 1969.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jarmoluk/pixabay

Štítky zdraví, nemoc, úmrtí, test, výsledek, záškrt, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici: Výsledky testů na záškrt u kontaktů muže zemřelého v jihlavské nemocnici jsou negativní | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.