Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidi se základním vzděláním ohrožuje deprese pětkrát víc než vysokoškoláky

Riziko výskytu středních až těžkých depresivních symptomů je u lidí se základním vzděláním až pětkrát vyšší než už vysokoškoláků a u nezaměstnaných dvanáctkrát vyšší než u lidí se zaměstnáním. Zjistili to vědci z Národního institutu SYRI ve výzkumu s více než 7 tisíc respondentů. Výsledky z České republiky podle institutu potvrzují obdobné výzkumy ze zahraničí.

Ve zkoumaném vzorku populace bylo 86,4 procenta lidí bez příznaků deprese, 10,5 procenta lidí mělo příznaky mírné deprese a 3,1 procenta příznaky střední až těžké deprese. „Bez depresivních symptomů byli zejména lidé s vysokoškolským vzděláním, se zaměstnáním a vyššími příjmy. Nejvyšší podíl osob s mírnými depresivními poruchami měli naopak lidé se základním vzděláním, nezaměstnaní nebo v důchodu a s nejnižšími příjmy," uvedla Marie Kuklová ze SYRI.

U lidí se základním vzděláním, bez zaměstnání a s nejnižšími příjmy byl výskyt nejvážnějších depresí zaznamenán v sedmi procentech, v celkové populaci to bylo pouze 3,1 procenta.

Výzkum podle vědců jasně prokázal, že mezi úrovní vzdělání a rizikem výskytu depresí existuje významný vztah. „V porovnání s vysokoškolsky vzdělanými měli lidé se základním vzděláním dvakrát vyšší šanci výskytu mírných depresí. Ještě vyšší rozdíl, téměř pětinásobný, pak byl ve stejných kategoriích vzdělání u středních až těžkých depresivních symptomů. Středoškolsky vzdělaní respondenti měli 2,5krát vyšší šanci středních až závažných depresivních symptomů než jedinci s vysokou školou," doplnila Kuklová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Inzmam Khan

Štítky deprese, psychika, zdraví, vzdělání, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidi se základním vzděláním ohrožuje deprese pětkrát víc než vysokoškoláky | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.