Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lékaři v ČR v roce 2023 transplantovali 863 orgánů. Dlouhodobě nejvíce operací se týká párových ledvin

Lékaři v ČR loni transplantovali pacientům 863 orgánů, o devět méně než v roce 2022. Ubylo hlavně transplantovaných ledvin, které jsou nejčastěji měněným orgánem. Operací srdcí, jater i plic bylo naopak více. O čtyři méně než v předcházejícím roce bylo dárců orgánů, ubyli hlavně žijící. Na čekací listině je na začátku letošního roku 1017 osob. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnilo Koordinační středisko transplantací (KST).

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v tiskové zprávě informoval, že zajistil 60 procent transplantací v ČR. Bylo jich 514.

Dlouhodobě nejvíce bývá transplantací ledvin, protože je jako párový orgán mohou darovat i živí dárci. Předloni jich bylo 520, nejvíce od začátku transplantačního programu. Právě u operací ledvin byl v letech 2020 a 2021 největší pokles kvůli epidemii covidu-19. Loni jich bylo transplantováno 488, tedy meziročně o 32 méně.

Transplantace plic 

Nejvíc meziročně vzrostl počet transplantovaných plic, které pro ČR i pro Slovensko provádí pražská Fakultní nemocnice v Motole. Hranici 50 operací za rok překročila nemocnice v roce 2021, předloni jich bylo 54 a loni 67.

Na transplantace orgánů čeká od loňského srpna více než 1000 lidí. Nejvíce z nich, 450, by potřebovalo novou ledvinu, 88 játra, 57 srdce, 46 plíce, 36 slinivku a tři Langerhansovy ostrůvky, tedy buňky ze slinivky, které mohou její činnost nahradit. Počty čekajících se v posledních třech letech pohybují mezi 950 a 1100 lidmi.

O devět víc než v roce 2022 bylo loni transplantací jater a o tři více transplantací srdce. Operací jater bylo více ve čtyřech letech předcházejících epidemii covidu-19, nejvíc 216 v roce 2018. Srdcí lékaři nejvíce vyměnili v roce 2014, kdy jich bylo 87. Celkový počet loni transplantovaných orgánů je čtvrtý nejvyšší za posledních deset let, nejvíc bylo 895 orgánů v roce 2018.

163 odběrů od zemřelých dárců 

Zdravotnické týmy IKEM uskutečnily 163 odběrů od zemřelých dárců, transplantovaly 276 ledvin, 149 jater, 54 srdcí, 30 slinivek a pět Langerhansových ostrůvků, které pomáhají pacientům s cukrovkou. Počet transplantovaných srdcí byl podle přednosty Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivana Netuky nejvyšší za posledních čtvrtstoletí. „Ještě podstatnější je ale setrvale vzestupný trend transplantací v posledních pěti letech, ke kterému kromě řady dalších faktorů zásadním způsobem přispívá rozvíjení programu takzvaného 'bijícího srdce'," uvedl v tiskové zprávě. Přístroj, který při transportu udržuje srdce v chodu, podle něj umožnil transplantovat 12 srdcí, které by při standardních postupech nemohly být transplantovány.

Transplantacím se věnuje kromě IKEM, který patří mezi největší transplantační centra v Evropě, řada dalších pracovišť. Plíce, srdce a ledviny operuje i pražská FN Motol, která je v transplantacích plic jediným centrem pro Česko i Slovensko. Srdce, játra a ledviny transplantují také lékaři FN Brno. Transplantacím ledvin se věnují také FN v Hradci Králové, Plzni, Ostravě a Olomouci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky zdraví, transplantace, orgán, operace, pomoc, 2023, ČR

Lékaři v ČR v roce 2023 transplantovali 863 orgánů. Dlouhodobě nejvíce operací se týká párových ledvin | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.