Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocnice na Vysočině fungují v běžném režimu. Výpovědi přesčasů lékaři odvolali

Krajem zřizované nemocnice na Vysočině se dohodly s lékaři, že péče bude v lednu zajištěná v běžném režimu. Výpovědi z přesčasové práce podané v prosinci lékaři odvolali, řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (SOCDEM).

„(V lednu) bude plánovaná operativa, plánované ambulantní výkony a všechny poradny, které se omezovaly a rušily. Nemám žádné jiné informace teď po svátcích než tyto," řekl Vladimír Novotný. Nemocnice podle něho čekají na nabídku od Všeobecné zdravotní pojišťovny, která by zohledňovala zvýšení odměn lékařů, na kterém se s nimi dohodl stát. „Uvidíme, co tam bude, jak to bude formulováno a kolik nám to přinese finančních prostředků, ale jak jsme se dohodli s řediteli (nemocnic), budeme respektovat to, co se dohodlo na úrovni vlády," řekl Novotný.

V některých nemocnicích vypověděla přesčasovou práci v prosinci až polovina lékařů. Týká se to i Nemocnice Jihlava, kde podalo výpověď na 150 lékařů. Podle její mluvčí Moniky Zachrlové jsou ale výpovědi stažené a nemocnice se vrátila k běžnému režimu a plánu služeb. Lékaři zvládli i nápor, který byl v nemocnici o vánočních svátcích. Větší počet lidí v ambulancích souvisel s tím, že se lidé kvůli uzavřeným soukromým ambulancím nemohli obracet na jiné lékaře.

V jihlavské nemocnici pomohli na svět čtyřem štědrodenním miminkům. Kost zaskočila osmi lidem

Je za námi Štědrý den, který byl pro řadu lidí pracovní. Například pro zdravotníky v jihlavské nemocnici. Ti byli připraveni pomoci všem, kteří přijeli s nějakými zdravotními obtížemi.

Maximálně vytížená byla od Vánoc do Nového roku i pohotovost v Nemocnici Nové Město na Moravě. „Byly tam počty pacientů dvojnásobné někdy i trojnásobné, než je běžné. Běžně tam chodí okolo 20 lidí. Největší počet pacientů byl s respiračními onemocněními," řekla ČTK mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová.

Výpovědi z přesčasové práci na prosinec podalo v Novém Městě na Moravě 72 lékařů. Ještě v prosinci ale výpovědi odvolali. „Takže žádné omezení péče nemáme," řekla mluvčí.

Bez omezení péče fungují i další krajské nemocnice. V Havlíčkově Brodě vypověděli prosincové přesčasy lékaři dětského a interního oddělení. Po dohodě lékařů s ministerstvem zdravotnictví výpovědi stáhli. Do běžného provozu se podle mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petry Černo dětské oddělení vrátilo 11. prosince, interní oddělení o týden později. Odvolání výpovědí a návrat do běžného režimu potvrdila ČTK i mluvčí nemocnice v Pelhřimově Alexandra Knapová. „Během vánočních svátků žádná nestandardní situace nebyla, neměli jsme ani žádný úraz kvůli pyrotechnice," řekla Alexandra Knapová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky výpověď, přesčas, provoz, nemocnice, lékaři, práce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice na Vysočině fungují v běžném režimu. Výpovědi přesčasů lékaři odvolali | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.