Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ode dneška v novém. Lékaři v jihlavské nemocnici v devět hodin poprvé operovali na zrekonstruovaných sálech

Velký den dnes zažívají zdravotníci v jihlavské nemocnici, kteří mají za sebou první operace ve zrekonstruovaných sálech. Ty se modernizovaly dva měsíce, novou podobu mají čtyři sály ze šesti. Úplně hotovo ale ještě není, protože práce na sálech potrvají ještě do listopadu.

Jak informovala jihlavská nemocnice, operační sály prošly výměnou opláštění, tedy celé konstrukce. Vyměnily se stativy medicinálních plynů, překládací zařízení pro pacienty, stropy, nové jsou také obrazovky. „Celkově jsou to opravy za 40 milionů korun,“ vyčíslila Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava. A dodala, že přestože v létě je omezená operativa, zdravotníci si sáhli na dno.

Operační sál během rekonstrukce, foto: Nemocnice Jihlava
Operační sály, které prošly modernizací, v jihlavské nemocnici sloužily 20 let.

„Zjednodušeně řečeno jsme všichni museli vystoupit ze své komfortní zóny,“ usmívá se vrchní sestra centrálních operačních sálů Gabriela Chylíková. „Každá odbornost má vlastní sál, a to během rekonstrukce nebylo možné. Náročné to bylo logisticky, jak vše vymyslet, aby bez problémů fungovalo a navazovalo. Pacienti rozhodně nic nepoznali, ale pro nás zdravotníky to úplně jednoduché nebylo. Přestože operativa byla v létě omezená, my jsme měli víc práce než jindy,“ vysvětluje Gabriela Chylíková s tím, že zdravotníci trávili přesčasové hodiny také úklidem a dezinfekcí sálů, aby vše bylo připraveno na ostrý provoz co nejdříve.

Rekonstrukce byla naplánovaná na léto, kdy je provoz sice omezenější, ale rozhodně nestojí: „Samozřejmě i v létě probíhá robotická operativa, akutní výkony a další menší plánované výkony. O to náročnější pro všechny bylo, že se rekonstruovalo a několik metrů od práce montérů byli chirurgové nad pacientem,“ popisuje provozně technický náměstek Alexander Filip.

Ročně provedou na operačních sálech jihlavské nemocnice zhruba sedm tisíc operací. Pět tisíc z nich je plánovaných, zbytek jsou akutní operace. Sály využívají chirurgové, ortopedi, traumatologové, gynekologové, urologové a také lékaři ORL. Výkony zde podstupují jak děti, tak dospělí pacienti.

Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, první operace v nových prostorách dnes odstartovaly v 9 hodin ráno. „Rozjely se všechny čtyři sály úplně ve stejný čas, takže celkem čtyři pacienti šli naráz v 9 hodin na řadu, když se sešly všechny operační týmy napříč obory, tedy pacienti traumatologičtí, gynekologie, ORL a ortopedie,“ upřesnila na dotaz redakce Monika Zachrlová.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky operace, sál, zákrok, modernizace, zdraví, lékař, zdravotník, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška v novém. Lékaři v jihlavské nemocnici v devět hodin poprvé operovali na zrekonstruovaných sálech | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.