Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Nemocnice Pelhřimov má nové rentgeny za více než 13 milionů. Umožní přesněji určit diagnózu

Radiodiagnostické oddělení Nemocnice Pelhřimov, jejímž zřizovatelem je Kraj Vysočina, má dva nové rentgenové přístroje za více než 13 milionů korun. Podle zástupců nemocnice to je inovativní vybavení umožňující přesnější diagnózu a následné léčebné plány, všechno při sníženém ozáření pacienta ve srovnání s předchozí generací rentgenových přístrojů. Ředitel nemocnice Jan Mlčák očekává, že nové přístroje zároveň zkrátí pacientům čekací doby na vyšetření.

„Nezanedbatelnou výhodou je i možnost vyšetřování pacientů se sníženou motilitou a menší fyzické nároky na vyšetřující personál. Novou možností jsou skládané snímky přinášející výhodu hlavně ortopedům. Jedná se hlavně o snímky celé páteře a snímky končetin, které dávají komplexní přehled o vyšetřované oblasti. Pro ošetřující personál přinášejí výhodu hlavně v rychlosti vyšetření a nízkých fyzických nárocích na obsluhu," řekl primář radiodiagnostického oddělení pelhřimovské nemocnice Václav Markvart.

Jeho oddělení udělá ročně asi 40 tisíc snímků sloužících k diagnóze i k léčbě. „Děláme třeba opichy páteře pod CT kontrolou, biopsie nebo zavádění drénů do žlučníků, také zavádíme sondy," řekl Markvart. Na oddělení pracuje na plný či částečný úvazek šest lékařů, další externě. Má také osm laborantů. Právě jim podle Markvarta nové přístroje výrazně usnadní práci zejména pokud mají pracovat s nepohyblivým pacientem. Z odborného hlediska je přínosem obměny přístrojů i vysoká kvalita snímků.

Nemocnice Pelhřimov s deseti lůžkovými oddělením zaměstnává asi 700 lidí. Loni její lékaři provedli přes 3300 operací.

Hospitalizovaných v ní bylo asi 12 300 pacientů. Vyplývá to ze zveřejněné výroční zprávy.

Ještě do konce letošního roku chce pelhřimovská nemocnice vybavit radiodiagnostické oddělení magnetickou rezonancí. Pelhřimovská nemocnice je jedinou z krajem zřizovaných nemocnic, která zatím magnetickou rezonanci nemá.

Staveniště bude předáno příští týden 

Magnetická rezonance bude umístěná v přístavbě radiodiagnostického oddělení. Předpokládané náklady jsou asi 20 milionů korun. Staveniště si dodavatel převezme příští týden, řekl ČTK náměstek ředitele nemocnice Petr Adam. Smlouvu na nákup magnetické rezonance uzavřela nemocnice na konci minulého roku. Zaplatí za ni přes 35 milionů. Dalších 16 milionů korun bude podle Adama stát osmiletý servis zařízení.

Na magnetické rezonanci se podle Markvarta bude provádět zpočátku především vyšetřování centrálního nervového systému a páteře, další vyšetření budou přibývat podle postupu proškolení personálu. „Potřebujeme to ze začátku rozběhnout, dělat věci, které jsou nejvíc potřebné - pro neurologii je to mozek a páteř, pro ortopedii klouby," řekl Markvart.

Na obnovu přístrojového vybavení získala pelhřimovská nemocnice z evropského dotačního programu REACT-EU 120 milionů korun. Většinu přístrojů už má k dispozici. „Poslední část za deset nebo 12 milionů korun nám ještě zbývá dovybavit do konce roku," řekl Petr Adam.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, nemocnice, Pelhřimov, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Pelhřimov má nové rentgeny za více než 13 milionů. Umožní přesněji určit diagnózu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.