Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plíce pacientů na ARO v Jihlavě sleduje nový přístroj. Stál téměř 2,5 milionu korun

Práci lékařů na ARO jihlavské nemocnice nyní doplňuje nový přístroj, jenž dokáže sledovat, co dělají plíce u pacientů, kteří jsou v těžkém stavu. Takzvaná impedanční tomografie vyšla na téměř 2,5 milionu korun.

Díky novému přístroji mohou lékaři lépe monitorovat plíce pacienta připojeného na umělou plicní ventilaci. Podle mluvčí Nemocnice Jihlava Moniky Zachrlové byl přístroj pořízen díky evropským dotacím.

„V reálném čase přímo u pacienta můžeme sledovat, v jakém stavu je jeho plicní tkáň. Jestli je například provzdušněná nebo zaplněná zánětem. Impedanční tomografii využíváme u pacientů v těžkém stavu, kteří jsou připojeni na umělou plicní ventilaci,“ vysvětluje ve zprávě pro novináře primář ARO Vít Bárta.

Impedanční tomografie je neinvazivní zobrazovací technika, která se používá k zobrazení a monitorování změn elektrické impedance neboli odporu tkáně v těle. Slouží k diagnostice a sledování různých stavů a onemocnění v rámci různých orgánů a systémů. „Během procedury se do těla pacienta aplikuje malý elektrický proud nebo napětí přes elektrody umístěné na povrchu kůže. Tento proud prochází tkáněmi, a měří se odpovídající změny napětí nebo proudu. Na základě těchto dat se vytváří obraz elektrické impedance tkání,“ popisuje mluvčí Zachrlová.

CT, rentgen a zkušenosti lékařů 

Tomografie tak na ARO doplňuje další diagnostické metody. „Před pořízením přístroje jsme využívali CT, rentgen a samozřejmě klinickou zkušenost našich lékařů. Impedanční tomografie nám usnadňuje práci,“ dodává Vít Bárta.

Celkově vyšla impedanční tomografie včetně příslušenství na 2,3 milionu korun. „Přístroj byl pořízen díky evropským dotacím REACT,“ zmínila na závěr Monika Zachrlová.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky pacient, přístroj, plíce, nemocnice, tomografie, ARO, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plíce pacientů na ARO v Jihlavě sleduje nový přístroj. Stál téměř 2,5 milionu korun | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.