Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Lékařům v Brodě přibylo zraněných dětských pacientů. Nabádají k opatrnosti na trampolínách i kolobežkách

Lékaři v havlíčkobrodské nemocnici během uplynulého týdne a také o víkendu zaznamenali velký nárůst poranění u dětí mezi 6 až 12 lety. Deset dětí kvůli úrazu dokonce muselo být hospitalizováno. Sedm jich skončilo na operačním sále.

„Celkem deset dětských pacientů jsme museli hospitalizovat s vážným zraněním po pádu z kola, trampolíny, skateboardu a koloběžek. Sedm pacientů muselo podstoupit operační výkon. Jeden pacient musel být s vážným poraněním jater ohrožujícím život přepraven na vyšší pracoviště," sdělil Jaroslav Bělehrádek, primář chirurgického oddělení havlíčkobrodské nemocnice. 

Lékaři tak apelují na rodiče, aby důsledně dbali na používání ochranných pomůcek a kontrolu dětí při sportovních aktivitách, hrách, ale i při pobytu v lese. „Časté jsou komplikované zlomeniny horních končetin a komoce mozku po pádu z trampolín, kol, koloběžek, skateboardů. Leckdy se úrazy stanou bez dozoru dospělé osoby nebo při kolektivním sportování," dodává Petra Černo, mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod. 

Kapacita nemocnice je dostatečná 

Jako každý rok, i letos úrazů přibývá s teplejším počasím. Malé děti potřebují mnoho pohybu, a přitom jim hrozí nebezpečí. Ochrana hlavy či kvalitní chránič dokáží ztlumit náraz, nedokáží však poranění úplně zabránit. „Hospitalizací dětí po úrazech na konci května a začátku června výrazně přibylo. Naštěstí je jarních vlna virových onemocnění již za námi, a tak máme dostatečný lůžkový fond pro hospitalizace. Nicméně rodiče by měli děti více dozorovat a hlídat. Oblíbené aktivity na trampolínách, kde je současně větší množství dětí, s sebou nesou obrovské riziko úrazu. I při cyklistice a podobných aktivitách je dobré vážit individuální schopnosti každého dítěte, vyhýbat se frekventovaným úsekům a neponechávat děti bez dozoru," dodala primářka dětského oddělení  v Havlíčkově Brodě Magdalena Chvílová Weberová.

Situace v celém kraji 

Co se týče dalších nemocnic v kraji, tak tam podle vyjádření mluvčího krajských záchranářů Petra Janáčka neevidují žádný výrazný nárůst. „Za poslední měsíc, to jest od května do dnešního dne, jsme uskutečnili 130 výjezdů k dětským pacientům. V loňském roce jich bylo za stejné období 157," vyčíslil pro redakci Drbny Petr Janáček s tím, že nejčastěji se jedná o úrazy hlavy způsobené pádem, zhmožděniny či tržné rány.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky zranění, úraz, zdraví, ošetření, nemocnice, operace, dítě, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařům v Brodě přibylo zraněných dětských pacientů. Nabádají k opatrnosti na trampolínách i kolobežkách | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.