Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počasí přeje klíšťatům, meteorologové vyhlásili nejvyšší riziko napadení

Pro pondělí a následující dva dny vydal Český hydrometeorologický ústav varování před zvýšenou aktivitou klíšťat v přírodě. Platí v celé republice a lidé by se měli vyhnout lesům, křovinám i dalším porostům.

Nejvyšší, mimořádné riziko napadení klíštětem, platí od pondělí do středy 31. května, je ale možné, že bude prodlouženo. Na doporučení ústavu byli lidé po tuto dobu neměli vstupovat do listnatých a smíšených lesů, pohybovat se po zpevněných cestách a večer a ráno si prohlédnout tělo.

K tomu platí i rada použít repelent, nesedat a nelehat v porostech, nechodit do křovin a vyhnout se vodním toků a mlází, tedy místům, kde se klíšťata nejvíce vyskytují.

Jak meteorologové vysvětlili na svém webu, aktivitu klíšťat předpovídají podle teploty a vlhkosti vzduchu. „Klíště nemá rádo extrémy, takže jeho aktivitu snižují nízké i velmi vysoké teploty, extrémní sucho, nebo naopak velké vlhko. Naše předpověď vychází z matematických vztahů mezi aktivitou klíšťat a počasím, které jsme vytvářeli spolu se Státním zdravotním ústavem,“ píše se na webu ústavu.

Klíšťata mohou lidi nakazit boreliózoz a klíšťovou encefalitidou. Jak na svém webu informoval Státní zdravotní ústav, za první čtyři měsíce letošního roku boreliózou onemocnělo 416 lidí, což je o 137 víc, než minulý rok za stejné období. Klíšťovou encefalitidu pak lékaři zjistili u třinácti lidí, minulý rok u dvanácti.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Český hydrometeorologický ústav, varování, klíšťata, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí přeje klíšťatům, meteorologové vyhlásili nejvyšší riziko napadení | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.