Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žďár nad Sázavou ruší lékařskou pohotovost, zajišťuje ji novoměstská nemocnice

Ve Žďáru nad Sázavou od července zruší lékařskou pohotovostní službu (LSP) v městské poliklinice, která tam je od poloviny 80. let. V posledních 15 letech se její rozsah postupně snižoval, teď už funguje jen pro dospělé o víkendech a svátcích, a to pouze přes den. Neodpovídá nynějším standardům lékařské péče, řekl dnes novinářům místostarosta Rostislav Dvořák (KDU-ČSL). V plném rozsahu tuto službu zajišťuje krajská nemocnice v sousedním Novém Městě na Moravě, která je podle místostarosty špičkově vybaveným pracovištěm.

V nemocnici mají lékaři k dispozici ultrazvuk, rentgen, lůžkové a operační sály. „Které samozřejmě naše LSP nikdy neměla a mít nebude," řekl Rostislav Dvořák. Dodal, že hodně lidí bylo proto ze žďárské pohotovosti stejně odesíláno do deset kilometrů vzdálené nemocnice. Žďárská pohotovost vloni obsloužila 1568 lidí. Na fungování lékařské pohotovosti město ročně dává okolo jednoho milionu korun.

V roce 2008 začala být lékařská pohotovostní služba na Vysočině rozhodnutím krajského zastupitelstva zajišťovaná prostřednictvím jednoho střediska v každém okrese, a to v krajských nemocnicích. Protože dvacetitisícový Žďár nad Sázavou jako jediné okresní město na Vysočině nemá krajskou nemocnici na svém území, držela radnice dál lékařskou pohotovost v poliklinice, nad rámec krajem garantované péče. „Protože jsme vždycky chápali polikliniku jako takovou naši malou nemocnici tady ve Žďáře," řekl Dvořák.

Ve stejném roce ale byla ve Žďáru nad Sázavou zrušena dětská lékařská pohotovost. Pohotovost pro dospělé přestala fungovat v noci, lékaři sloužili do 21:00. Od roku 2016 už tato služba funguje jen o víkendech a svátcích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Afterfines / pixabay

Štítky pohotovost, zdraví, správa, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou ruší lékařskou pohotovost, zajišťuje ji novoměstská nemocnice | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.