Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept v zahraničí

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na český e-recept v některých zemích EU, už v létě by to mělo být možné například Chorvatsku, Polsku nebo Španělsku. Přesný termín musí stanovit Evropská komise na základě testování systému. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podobně si budou moci léky vyzvednout v ČR i cizinci z těchto zemí. V současné době je možné vyzvednout léky v EU s papírovým receptem.

„Pokud si své léky zapomeneme zabalit, nebo se nám třeba pobyt v zahraničí nečekaně protáhne a s léky nevystačíme, bude stačit kontaktovat svého lékaře, který běžným způsobem vystaví e-recept a pacient si jej v daném místě vyzvedne," uvedla Irena Storová. Informace se zapíše i do lékového záznamu českého pacienta.

V Česku musí lékař od roku 2018 kromě výjimečných situací, jako je výpadek proudu, předepsat každý lék elektronicky a zaznamenat ho do centrálního úložiště. Kód, na jehož základě je možné si lék v lékárně vyzvednout, může poslat pacientovi e-mailem, SMS na mobilní telefon nebo vytisknout na papír. Další možností v ČR je také načtení občanského průkazu, který lékárnu spojí s elektronickým záznamem pacienta o předepsaném léku.

Dovolenkové destinace 

Přeshraniční systém už funguje mezi Finskem, Estonskem, Chorvatskem a Portugalskem. Spolu s Českem by se do měsíce či dvou měly zapojit Švédsko, Polsko či Španělsko. Připravují se také Itálie, Řecko, Maďarsko, Irsko, Lotyšsko, Litva a Kypr. Podle Storové tak bude v létě tato možnost k dispozici v nejčastějších dovolenkových destinacích.

Zachovaná však zůstane dál i možnost přijít do zahraniční lékárny s papírovým receptem, nová možnost je pro lékárny dobrovolná. Seznam zařízení v ČR i cizích zemích bude podle Storové SÚKL zveřejňovat. Jako dosud si bude pacient v lékárně lék platit a zdravotní pojišťovna mu zpětně uhradí jeho cenu na českém trhu. „Do budoucna předpokládáme nějakou automatizovanou formu tohoto procesu," dodala Storová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jarmoluk/pixabay

Štítky zdraví, zdravotnictví, léky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept v zahraničí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.