Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dárci krve dostali opožděného Ježíška, je zde nový nábytek i dekorace. Podívejte se

Pokud jste teď někdy byli darovat krev v jihlavské nemocnici, pak jste si určitě všimli vylepšeného zázemí. Nový je nábytek, kuchyňka, ale také vybavení a dekorace. Vše se podařilo díky akci Vánoční pokoj, kdy veřejnost přispívá na jednotlivé položky seznamu.

Princip Vánočního pokoje byl jednoduchý. „Na stránkách www.nemji.cz/vanocnipokoj si vyberete věc, na kterou chcete přispět. Napíšete nám položku, kterou jste si vybrali, a my zašleme platební podklady a na stránkách ji označíme jako obsazenou. Peníze na vybavení se vybírají do Štědrého dne,“ připomněla v tiskové zprávě Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava s tím že zázemí hematologicko- transfúzního oddělení dostávalo nový kabát během loňského roku. Na Vánoční pokoj se vybralo 130 300 korun.

„Snad i díky zvelebenému místu se podaří přilákat nové dárce krve. Jejich populace totiž pomalu stárne a noví dárci chybí,“ povzdechla si Zachrlová.

Co s sebou na první odběr?
Každý dárce musí přijít s kartičkou zdravotní pojišťovny, občanským průkazem, na sobě je vhodné mít oblečené volnější tričko. Je důležitý, aby dárce byl před odběrem odpočatý, ráno by měl vypít alespoň půl litru tekutin a lehce posnídat. Dvanáct hodin před odběrem potom nekouřit a nejíst tučná jídla. „Odměnou je dobrý pocit, snížení daně z příjmů o tři tisíce korun a také to, že je pravidelně sledován váš zdravotní stav,“ dodává Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Určitě dobrou zprávou je to, že v porovnání s ostatními kraji disponuje Kraj Vysočina početnou základnou dobrovolných dárců krve. „V období nedostatku krve napříč celou republikou zvládneme díky našim věrným dárcům pokrýt nejen zvýšenou potřebu krví naší nemocnice, ale jsme schopni vypomáhat i ostatním nemocnicím z celé České republiky. Denně projde naším odběrovým střediskem 50–60 dobrovolných dárců krve,” říká primářka hematologicko-transfúzního oddělení Miroslava Leinertová. „Velice si našich dobrovolných dárců krve a jejich ochoty pomáhat ostatním vážíme a jako poděkování jsme vylepšili prostředí našeho odběrového střediska, aby se u nás cítili co nejlépe,” dodává vedoucí zdravotní laborantka Věra Doupovcová.

Jihlavská nemocnice stále potřebuje nové dárce. Ze statistiky lze uvést, že aktuální průměrný věk dárce krve je 42,07 roků, loni to bylo 41,49 roků a před 12 lety to bylo 36 let. Stát se prvodárcem není niž těžkého. „Prvotní je ochota a čas věnovat nám 450 ml krve. Dárce musí být starší 18 ti let a musí vážit více než 50 kilogramů. Nemusí se objednávat, stačí přijít v odběrové dny a hodiny, tedy pondělí až čtvrtek, vždy mezi 6:30 až 9:00,“ dodává Zachrlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárci krve dostali opožděného Ježíška, je zde nový nábytek i dekorace. Podívejte se | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.