Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Klienti sociálního ústavu v Křižanově se přestěhovali do malých domků. Zámek časem zůstane bez využití

Ze zámku v Křižanově na Žďársku postupně odešli všichni klienti sociálního ústavu do nových malých domácností, které pro ně postavil kraj s pomocí dotací. Na zámku už zůstává jen vedení Domova Kamélie a jeho administrativa. Aby se mohl domov ze zámku zcela odstěhovat, plánuje kraj ještě v Křižanově postavit budovu pro jeho zázemí,

Radní v úterý projednali závěrečnou zprávu o další etapě transformace křižanovského Domova Kamélie, která skončila loni v prosinci. „Na zámku už není poskytovaná žádná sociální služba," uvedl hejtman kraje Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Areál teď ještě slouží k ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Až se tento renesanční zámek úplně uvolní, kraj ho bude chtít s největší pravděpodobností prodat. „Nemáme pro něj žádné využití," řekl Vítězslav Schreck.

Deset míst na Vysočině

Domov, který se stará o lidi se zdravotním postižením, má 118 klientů. „Postupně se přestěhovali do menších domácností, které jsou v deseti lokalitách na Vysočině," řekla sdělila ředitelka domova Silvie Tomšíková.

První domky byly dokončeny v roce 2015, poslední v Měříně a Jihlavě. Tomšíková uvedla, že vedení domova pomáhá také 55 válečným uprchlíkům, kteří jsou teď ubytovaní v areálu zámku, mezi nimi jsou dvě desítky dětí.

Zůstanou v Křižanově

Transformace Domova Kamélie podle hejtmana Vítěslava Schreka stála 423 milionů korun, kraj na ni dostal 317 milionů korun z evropských fondů. Pro novou budovu vedení domova má kraj vyjednané místo v Křižanově, podle předpokladu to bude investice za 60 milionů korun.

Bude v ní například i vzdělávací místnost pro zaměstnance organizace a skladové prostory, které v malých domcích chybí. „Typicky se jedná třeba o prostory pro hygienické potřeby pro klienty," upřesnil Schrek.

Kraj už přestěhoval do nových domků také všechny klienty ústavů, které byly na zámcích v Jinošově, Těchobuzi a v areálu u Ledče nad Sázavou. Jde o Domov bez zámku, Domov Jeřabina a Domov Háj. Investuje také do transformace dalších sociálních zařízení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto David Štěpánek

Štítky stavby, sociální, správa, Vysočina, Křižanov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klienti sociálního ústavu v Křižanově se přestěhovali do malých domků. Zámek časem zůstane bez využití | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.