Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidí s respiračními onemocněními na Vysočině za týden přibylo. Nemocné trápí nejčastěji chřipka

Nemocných s akutními respiračními chorobami na Vysočině za uplynulý týden přibylo. Na 100 tisíc obyvatel připadá 2242 nemocných, před týdnem jich bylo 2059. Laboratoře u pacientů v půlmilionovém kraji potvrdily chřipky, především její typ A, i RS viry, několik lidí je ve vážném stavu, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová. V krajských nemocnicích platí zákaz návštěv.

„Pořád dochází k mírnému nárůstu akutních respiračních onemocnění u nás v kraji, nejvíce zasažený je okres Žďár nad Sázavou. Celkem za minulý týden máme laboratorně potvrzených 176 případů chřipky, z toho čtyřikrát závažný průběh. RS virů jsme měli laboratorně potvrzených 57 a jeden závažný průběh. V porovnání s vývojem (epidemie) v celé republice patříme mezi zasaženější kraje," řekla Jana Böhmová. Většina potvrzených chřipek je typu A, šíření RS virů je podle Böhmové na ústupu.

Nejvyšší nemocnost v posledním týdnu zaznamenalo Žďársko, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 3472 nemocných. Nejnižší nemocnost je na Vysočině na Pelhřimovsku, kde je při stejném přepočtu 1589 nemocných.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Ochranou proti chřipce může být ještě pořád očkování. „Odborníci tvrdí, že lze očkovat minimálně do konce ledna, pokud se člověk cítí zdráv, nemá nějaké projevy onemocnění," řekla Böhmová. Očkování je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

V Nemocnicích v Novém Městě na Moravě, Jihlavě a Havlíčkově Brodě platí zákaz návštěv už od prosince minulého roku. Nemocnice Třebíč zakázala návštěvy 2. ledna a Nemocnice Pelhřimov o dva dny později.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto RachelBostwick / pixabay

Štítky chřipka, epidemie, zdraví, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidí s respiračními onemocněními na Vysočině za týden přibylo. Nemocné trápí nejčastěji chřipka | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.