Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Případů boreliózy a encefalitidy je letos na Vysočině víc než loni. K úmrtí naštěstí nedošlo

Od začátku roku do konce srpna evidovali hygienici na Vysočině 255 případů lymské boreliózy, je to o 85 víc než ve stejnou dobu loni. Nejvíc případů bylo hlášených z Třebíčska a Žďárska. Takřka dvojnásobný byl letos také výskyt klíšťové encefalitidy. Nemocní ale neměli vážné problémy, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová.

Průběhy onemocnění nebyly v letošním roce závažné. Nedošlo k úmrtí v souvislosti s těmito dvěma infekčními onemocněními. Rádi bychom však uvedli, že klíšťová encefalitida může být velmi riziková někdy i s fatálními důsledky pro ohrožené skupiny obyvatel, jako jsou starší osoby případně osoby s dalšími onemocněními. Doporučujeme proto rizikovým skupinám nechat se naočkovat," uvedla Jana Böhmová.

Případů klíšťové encefalitidy bylo v kraji do konce srpna 33, loni ve stejnou dobu jí onemocnělo 18 lidí, za celý rok pak 60 lidí. Případů lymské boreliózy bylo loni v kraji 436.

Případů nemocí přenášených klíštětem je letos více než loni. Víte, jak ho správně odstranit?

Případů nemocí přenášených klíšťaty je podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce srpna více než ve stejném období loni. Lékaři letos nahlásili 441 nakažených klíšťovou encefalitidou a 2035 případů lymské boreliózy, loňské...

Nemocnost vyjadřující počet případů na 100 tisíc obyvatel byla u lymské boreliózy za srpen na Vysočině třetí nejvyšší v republice. Krajskou hodnotu 12,3 překonal jen Jihočeský kraj s 18,4 nákaz za 100 tisíc obyvatel a Karlovarský kraj s hodnotou 19,1, vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu.

Větší aktivita klíšťat je vždy v létě. Setkat se s nimi lidé mohou ale i na podzim, než nastoupí pravidelné mrazy. Přisáté klíště je dobré odstranit viklavým pohybem, před tím i po tom je nutné místo dobře vydezinfikovat. „Na přisáté klíště nikdy nenanášíme žádné mýdlo, olej ani krém," upozornila Böhmová.

Testování klíštěte 

Odstraněné klíště je možné nechat testovat. Zabývá se tím Státní veterinární správa v Jihlavě. „Jde o placenou službu, informace o výsledku proto dostává osoba, která klíště nechala testovat. Klíště se do laboratoře může zasílat živé i mrtvé, do uzavíratelné nádobky je dobré vložit vlhkou trávu nebo vatu, aby klíště nevyschlo," uvedla Böhmová.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není, naopak proti encefalitidě se lze nechat očkovat. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky encefalitida, boreloza, zdraví, příroda, klíšťata, Vysočina, lymská borelióza, Kraj Vysočina, klíšťová encefalitida, klíště, Krajská hygienická stanice, okres Žďár nad Sázavou, okres Třebíč, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů boreliózy a encefalitidy je letos na Vysočině víc než loni. K úmrtí naštěstí nedošlo | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.