Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Lidé v Jihlavě zažili den se záchranáři. Zkoušela se resuscitace a poprvé i simulátor vrtulníku

Zhruba čtyři tisíce lidí přišly na sobotní den otevřených dveří se záchranáři v Jihlavě. Malí i velcí na vlastní oči viděli, jak záchranáři pracují. Vůbec poprvé pro veřejnost byl zpřístupněn i simulátor vrtulníku, jediný svého druhu v ČR, který si mohly děti se svými rodiči nejen prohlédnout, ale také se v něm prolétnout.

Bohatý celodenní program, který končil až v pozdních odpoledních hodinách, přilákal bezmála čtyři tisíce lidí. 

„V průběhu dne probíhalo uvnitř střediska několik ukázek první pomoci, kde si všichni malí i velcí návštěvníci se zájmem zkoušeli například kardiopulmonální resuscitaci nebo obdivovali nejmodernější pacientské simulátory, sloužící ke školení našich záchranářů. Samozřejmě nechybělo ani stanoviště zdravotnického operačního střediska, na kterém operátorky tísňové linky 155 názorně předváděly, jak probíhá spuštění záchranného řetězce, od přijetí výzvy, až po vyslání posádky na místo události," jmenuje v tiskové zprávě Petr Janáček, mluvčí záchranné služby na Vysočině. 

Divákům se také předvedl biohazard tým, speciální skupina záchranářů vyčleněna k zásahům u pacientů s vysoce nakažlivou nemocí. Jak se právě takový pacient cítí, zažilo na vlastní kůži hned několik dobrovolníků, kteří se zdravotníky v ochranných oblecích nechali uzavřít do takzvaných biovaků, sloužících k transportu nakažené osoby do nemocnice. Zájemci si v jedné z učeben mohli vyzkoušet, jak vypadá simulace mimořádné události s využitím programu virtuální reality XVR. Vůbec poprvé pro veřejnost byl zpřístupněn i simulátor vrtulníku, jediný svého druhu v ČR, který si mohly děti se svými rodiči nejen prohlédnout, ale také se v něm prolétnout.

Ostrý zásah vrtulníku 

„Venku se tvořily fronty u všech našich typů sanitních vozidel, které mohli zájemci detailně prozkoumat a zjistit, jak se cítí nejen posádka, ale také pacient. Velký zájem vzbudil i skutečný vrtulník leteckých záchranářů, který z heliportu, vzdáleném pouhých pár desítek metrů od návštěvníků, několikrát za den vzlétl k ostrému zásahu. Po celý den bylo možné zapojit se do aktivit a soutěží u stánků Ministerstva pro místní rozvoj, Kraje Vysočina, Nadačního fondu Kryštůfek i Policie ČR, která navíc v průběhu odpoledne předvedla poutavou ukázku psovodů se cvičenými psy," dodává mluvčí Janáček. 

 V obležení však byly i další aktivity - skákací hrad, malování na obličej, fotokoutek či lezecká stěna. „Obrovské poděkování patří všem, kteří se podíleli na vytvoření perfektní atmosféry a bezproblémový chod celé akce. Hlavní odměnou nám byly rozzářené tváře stovek dětí a jejich rodičů", zhodnotila Den otevřených dveří se záchranáři v Jihlavě ředitelka krajské záchranky Vladislava Filová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS Kraje Vysočina | Zdroj ZZS Kraje Vysočina

Štítky záchranář, den otevřených dveří, simulátor, záchrana, resuscitace, pomoc, Jihlava, Česko, pacient, Kraj Vysočina, Policie České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lidé v Jihlavě zažili den se záchranáři. Zkoušela se resuscitace a poprvé i simulátor vrtulníku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.