Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavská geriatrie má nové speciální podložky. Mají zamezit proleženinám

Na jihlavské geriatrii mají novou užitečnou pomůcku. Jsou jí speciální podložky, které zdravotníkům usnadní péči o seniory. Sestřičky díky nim snadno zjistí, jak jsou pacienti polohováni. Aktuálně je teď vybavených deset lůžek na geriatrickém oddělení, kde nový systém z rukou českých výrobců testují.

V každé takové podložce jsou mikrosenzory, které monitorují pacienta po dobu celého dne. Například po noční směně tak mohou zdravotníci zkontrolovat, jestli byl pacient po dobu spánku dostatečně polohován. „Našim cílem je především zamezit vzniku případných dekubitů neboli proleženin,“ řekla v tiskové zprávě vrchní sestra geriatrického oddělení Dana Polodnová, kde podložky právě využívají.

Geriatrické oddělení jihlavské nemocnice má 70 lůžek, z toho 5 sociálních. Ročně je na oddělení přijato kolem 550 pacientů. 

Podložka samotná je tenká a umístěna pod matrací. Je zapojená do elektrické sítě a data se přenášejí do počítače na sesternu. „Nepřetržitý dohled zvyšuje bezpečnost pacienta a také zefektivňuje práci zdravotnického personálu,“ doplňuje primářka geriatrického oddělení Eva Balnerová.

Díky podložce se tak mohou u pacientů zjistit nepravidelnosti v srdečním tepu, průtoky krve jednotlivými částmi těla, frekvence dýchání, spánkové cykly, nebo různé typy chvění.

„Podložky jsou vyrobené v České republice. S nápadem přišli čeští vývojáři, kteří spoluprací s Univerzitou Hradec Králové,“ doplnila Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky geriatrie, senior, oddělení, podložka, pomůcka, proleženina, dekubit, nemocnice, Jihlava, pacient, zdravotnický pracovník, Lékárenský komplex Jihlava, Univerzita Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská geriatrie má nové speciální podložky. Mají zamezit proleženinám | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.