Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návrat k neakutní péči je u nemocnic na Vysočině jen omezený. V Jihlavě ještě vyčkávají

Některé nemocnice zřizované Krajem Vysočina se v omezené míře vrátily k neakutní péči, případně to v nejbližších dnech plánují. Umožnil jim to momentálně nižší počet pacientů s covidem-19. Havlíčkobrodská nemocnice by chtěla od pondělí provést několik totálních výměn kloubů u pacientů, jejichž stav se kvůli odkladu neakutních zákroků zhoršil. Nemocnice v Novém Městě na Moravě se vrátila k drobné chirurgii.

„Od tohoto týdne začínáme s menšími operacemi na chirurgii. Neakutní velké operace zatím z důvodu velké vytíženosti intenzivní péče, která byla až doposud, neprovádíme. Z důvodu nedostatečné kapacity se nyní provádějí jen akutní operace," řekla mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová. Nemocnice se nyní stará o 31 pacientů s covidem-19, čtyři z nich jsou na umělé plicní ventilaci. „Dnes se v novoměstské nemocnici poprvé trochu uvolnily jednotky intenzivní péče, je tam umístěný pouze jeden pacient, doposud byly prakticky plné," řekla mluvčí.

Nemocnice Jihlava přesune od čtvrtka do takzvané zelené zóny, která není určená pro pacienty s covidem-19, neurologickou jednotku intenzivní péče. O den později otevře i standardní neurologii. Pacientů s covidem-19 je nyní v jihlavské nemocnici 30, z toho devět je v těžkém stavu. „A nevíme, co udělá varianta omikron," řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Podle ní se zatím nemocnice rozhodla v lednu s návratem k neakutní péči vyčkat. „Lékaři už by rádi operovali, protože pacientů každý den přibývá, kdy ty neakutní zákroky stojí. Hlavně totální endoprotézy kyčle a kolen, ale čeká se kvůli omikronu, co bude," řekla Zachrlová.

Čekací doby na výměny kloubů se podle ní o několik měsíců prodloužily, bývaly devět až 12 měsíců. V Novém Městě na Moravě se na stejné operace čeká dva až tři roky, v Havlíčkově Brodě se doby z 16 měsíců prodloužily na dva roky. Několik pacientů by se mohlo plánované operace dočkat od 10. ledna.

„Aktuálně se situace trošičku vylepšila, ale nevíme, na jak dlouho. Ale vzhledem k tomu, že jsme odložili stovky operací, jsme se rozhodli udělat několik operací - totální endoprotézy u pacientů, u kterých to bylo plánováno a dostali se do subakutní fáze," řekla mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo. Jak dlouho bude možné operovat, podle ní ovlivní aktuální pandemická situace.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemocnice, covid, koronavirus, neakutní, péče, Vysočina, pacient, Kraj Vysočina, COVID-19, Jihlava, Nové Město na Moravě, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat k neakutní péči je u nemocnic na Vysočině jen omezený. V Jihlavě ještě vyčkávají | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.