Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Covid zastínil infarkty, lékaři přišli o pětinu pacientů

Čeští kardiologové apelují na pacienty, aby v pandemii nezlehčovali příznaky infarktu. Lidé v posledním roce často přičítali projevy srdeční mrtvice nemoci covid-19 a lékaři tak přišli až o dvacet procent pacientů.

Podle českých kardiologů odbývají pacienti kvůli současné koronavirové situaci své zdravotní potíže způsobené infarktem. Lidé mnohdy prodělají akutní infarkt, protože se bojí včas přijít do nemocnice. Příznaky srdeční mrtvice proto potlačují, zlehčují nebo přičítají infekci. Mnohdy si tím ale zadělávají na komplikace, nebo na následky problémů dokonce umírají.

V Česku se v posledních dvaceti letech dařilo velmi efektivně snižovat komplikace spojené s infarktem myokardu a jejich života po srdeční mrtvici. Pandemie však obrátila pozornost jinam a kardiologové za poslední dobu přišli téměř o pětinu pacientů. 

Návrat k těžkým průběhům infarktu

Akutní infarkt myokardu dlouhodobě představuje nejčastější akutní příčinu úmrtí dospělých v Česku a v dalších vyspělých zemích. Pandemie však hluboce zasáhla i do této oblasti a v některých ohledech pacienty vrátila do minulosti, která byla spojena s velmi těžkými průběhy infarktu, mnoha komplikacemi včetně vysoké úmrtnosti a nutnosti resuscitací. 

„Riziko vzniku infarktu hrozí zvláště u pacientů se známými rizikovými faktory jako je je kouření, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoká hladina tuků v krvi, obezita, tělesná inaktivita a hlavně kombinace všech těchto faktorů,“ vysvětluje přednosta interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Bohunice Petr Kala

Infarkt myokardu podle lékařů nepostihuje jen starší osoby. „Infarkt si nevybírá ani dle pohlaví ani dle věku, a přestože průměrný věk pacientů s infarktem přesahuje 60 let, nezřídka léčíme i pacienty ve věku 40 i mladší,“ dodává Kala. Kardiologové chtějí upozornit na to, že se pacienti nemusí bát a při akutních obtížích trvajících déle než 10 minut, hlavně bolestech na hrudi a dušnosti, nemají čekat a zavolat záchranku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid, pandemie, infarkt, kardiologie, riziko, pacient, lékař, Česko, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid zastínil infarkty, lékaři přišli o pětinu pacientů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.