Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Maraton s roztroušenou sklerózou: V Jihlavě se bude zdolávat Srázná ulice

V sobotu 20. března úderem 9. hodiny startuje v Jihlavě Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS). A bude to jubilejní 10. ročník. Hlavním místem konání bude Srázná ulice v Jihlavě. Její výšlap bude letos kvůli covidové pandemii nekontaktní.

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy.

Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence jsou těžké. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc.

Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.

„Ten, kdo se odhodlá zdolat Sráznou ulici, překoná výškový rozdíl 45 metrů. Kdyby si letošní maratonci trasu zopakovali 36×, ušli by stejnou vzdálenost jako při zdolání Sněžky. Snažíme se v probíhající pandemii pacienty s roztroušenou sklerózou motivovat k pohybu i komunikaci skrze telefon nebo e-mail. Pravidelně jim například připravuji kvíz zajímavostí o Jihlavě,“ říká Jitka Večeřová z organizace Roska – Jihlava.

Pacienti s roztroušenou sklerózou obvykle společně cvičí jógu nebo chodí plavat. Kvůli koronavirové pandemii ale museli řadu těchto činností omezit. Ve speciálním režimu probíhá letos i celorepublikový 24hodinový maraton MaRS.

Tolik důležitý pohyb 

„Letošní ročník je vzhledem k protiepidemickým opatřením hodně odlišný. Ponese se v duchu procházek a individuálního cvičení na předem připravená videa, protože nemůžeme sportovat ve skupinách. Cílem je pacienty s roztroušenou sklerózou povzbudit, aby neklesali na mysli a nerezignovali na pohyb, který je pro jejich zdraví tolik důležitý,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který celou akci organizuje.

Lidé s roztroušenou sklerózou se s pomocí počítače, mobilního telefonu nebo iPadu připojí na webovou stránku, kde pro ně organizátoři připravili několik instruktážních videí rozdělených podle náročnosti. Na své si tak přijdou i pacienti s většími pohybovými omezeními.

Vloni se zapojilo 57 lidí 

„Domácí cvičení podle videí je pro řadu pacientů jediným způsobem, jak se nyní udržet v kondici. Část z nich zvládá cvičit samostatně, ale ti, kteří mají větší pohybové obtíže, obvykle potřebují dohled a asistenci. Pomoci jim může i rodina. Dobrou alternativou jsou procházky, které člověka povzbudí také na duši. V nemocnici vidíme, že se stres, nedostatek sociálních kontaktů i strach z nakažení koronavirem negativně projevují na zdraví pacientů,“ říká Radek Ampapa z RS centra při neurologickém oddělení Nemocnice Jihlava.

Loňského cvičení při MaRS se v Jihlavě zúčastnilo 57 lidí. Celkový výtěžek 6 252 korun z dobrovolných příspěvků poté putoval na nákup sportovních pomůcek a pronájem tělocvičny. Pacienti se letos mohli kromě akce MaRS zapojit i do sedmitýdenní soutěže Seven Summits, při níž se společnými silami pokoušeli zdolat sedm vrcholů světových kontinentů. Sportovci měli za úkol ujít tolik metrů, kolik měří nejvyšší vrcholky světa.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky MaRS, roztroušená skleróza, maraton, zdraví, Srázná, výšlap, Jihlava, pacient, pandemie, Česko, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maraton s roztroušenou sklerózou: V Jihlavě se bude zdolávat Srázná ulice | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.