Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jihlavské nemocnici mají hrdinu, který pomáhá dětským pacientům. Jmenuje se Kryštůfek

Kryštůfek, to je jméno hračky, která už rok pomáhá zdravotníkům navázat kontakt s dětskými pacienty na urgentním příjmu v jihlavské nemocnici. Nyní budou zdravotníkům s těmi nejmenšími pacienty pomáhat dva nové kusy hračky.

Kryštůfek pomohl třeba i osmiletému chlapci, kterého přivezli záchranáři do jihlavské nemocnice v bezvědomí s otřesem mozku. Školák původně odmítal mluvit se zdravotníky, pomohl až Kryštůfek.

Dalším z dětských pacientů, kterému Kryštůfek pomohl, byl také tříletý chlapec, který spadl a na čele měl téměř čtyřcentimetrovou ránu. Nakonec postavičku dostal za statečnost. Kryštůfek pomohl navázat kontakt i se sourozenci, kteří byli do nemocnice převezeni po dopravní nehodě.

„Dítě po příjezdu k nám bývá v šoku a my ho potřebujeme zklidnit a navázat s ním kontakt Můžeme například říct: Píchneme ti injekci a zároveň jí píchneme i Kryštůfkovi. Doteď jsme improvizovali různými způsoby, třeba nafukovali gumové rukavice, zkrátka jsme zkoušeli, co děti rozptýlí,“ popisuje vrchní urgentního příjmu Hana Hladíková.

Postavička Kryštůfek dětem připomíná záchranáře a její model vznikl ve spolupráci s psychology: „Například velké oči mají upoutat pozornost nejmenších pacientů,“ vysvětluje Martin Jelínek z Nadačního fondu Kryštůfek. „Postavička má certifikát zdravotní nezávadnosti a děti si s ní mohou nejenom pohrát v nemocnici, ale vezmou si ji domů,“ popisuje Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

„Projekt Kryštůfek záchranář funguje již pátým rokem, jehož hlavním cílem je zklidnit děti na palubě sanitek. Záchranáři díky hračce začali lépe komunikovat s dětmi,“ pokračuje Zachrlová.

Kryštůfek ale nepomáhá jen v jihlavské nemocnici. Uklidňuje děti i v nemocnici v Ostravě. Zde s Kryštůfkem přišli jako první.

Urgentní příjem jihlavské nemocnice má v současné době na uklidnění a následné rozdání dětem dalších dvacet hraček. Je na uvážení personálu, komu hračku dají: „Úkol je zklidnit dítě a zabavit ho, což je na posouzení sestřičky nebo lékaře,“ doplňuje Martin Jelínek.

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky pacient, Lékárenský komplex Jihlava, hračka, zdravotnický pracovník, Martin Jelínek, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské nemocnici mají hrdinu, který pomáhá dětským pacientům. Jmenuje se Kryštůfek | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.