Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Naštěstí jen nanečisto. Jihlavská letecká záchranka trénovala podvěsy

Kdo je připraven, není překvapen. Toto heslo určitě platí u vysočinských leteckých záchranářů, kteří v tomto týdnu nacvičovali podvěsové aktivity v areálu motokrosové tratě v Pístově u Jihlavy.

„Jedná se o pravidelné opakovací výcviky v základních lanových technikách,“ uvedl primář oblastního střediska Jihlava Tomáš Vaňatka.

Ani nepřízeň počasí a deštivé podmínky nezabránily práci na třicetimetrovém laně v podvěsu vrtulníku jihlavské záchranky. „Záchranáři trénovali techniku sestavení podvěsu, navigaci vrtulníku s posádkou na laně na cíl a vyzvednutí pacienta s jeho následnou bezpečnou přepravou na určené místo. Součástí výcviku bylo i správné vystupování z vrtulníku ve visu,“ prozradil detaily vedoucí lékař vzdělávacího a výcvikového střediska záchranářů v Jihlavě Michal Pačiska. „I přes nepřízeň počasí se vše podařilo,“ dodává.

Uvedené cvičení bylo součástí komplexního výcviku pro práci v nepřístupném terénu, kterého se pravidelně zúčastňují piloti, letečtí záchranáři i lékaři letecké záchranné služby. „V letošním roce jsme uskutečnili dva ostré zásahy za použití podvěsu, kdy bylo nutné vyprostit těžce zraněné osoby po pádu ze skály ve Žďárských vrších,“ doplňuje ředitelka Záchranné služby Vladislava Filová.

Ohodnoť článek

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky záchranáři, trénink, letecká, podvěs, zdraví, pomoc, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Naštěstí jen nanečisto. Jihlavská letecká záchranka trénovala podvěsy | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.