Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V pondělí proběhne v Jihlavě zdarma testování na virus HIV

Smutný trend prudkého nárůstu HIV v ČR pokračuje. Nezisková organizace Rozkoš bez rizika i proto v rámci akce Světlo pro AIDS nabídne v pondělí 23. května v Jihlavě testování zdarma ve své sanitce.

Statistika k testování na HIV v ČR mluví jasně. Od ledna do března roku 2016 bylo prokázáno 95 nových případů HIV. O rok dříve za stejné období šlo o 64 případů. Rok 2015 byl přitom vůbec nejhorším za celou historii testování v naší zemi. Nezisková organizace Rozkoš bez rizika (R-R) proto v pondělí ve své sanitce zaparkované u City parku Jihlava nabídne veřejnosti testování na HIV zdarma. Testování se koná v rámci akce Světlo pro AIDS v sanitce R-R zaparkované u City parku Jihlava (zadní vstup z ulice U Dlouhé stěny) dne 23. května od 14 do 18 hodin.

Ohledně nových případů HIV infekce podle regionu patří Kraj Vysočina k nejméně problematickým. Za tento rok zde byly zachyceny 4 případy HIV. Při přepočtu na jednoho obyvatele za posledních 12 měsíců je Kraj Vysočina třetím nejlepším za Zlínským a Karlovarským krajem. Celkově bylo od roku 1985 ke konci března 2016 pozitivně diagnostikováno na HIV 35 lidí, kteří měli bydliště v Kraji Vysočina.

Na přání se lidé mohou nechat otestovat anonymně. Výsledky se dozví do 15 minut. Testování je bezplatné a není potřeba se nikde objednávat. R-R dále nabídne poradenství o pohlavně přenosných infekcích a bezpečnějším sexu. Více informací na telefonu 722 938 044 nebo na mailu brno@rozkosbezrizika.cz.

A kdo by měl jít na testy? Na testy doporučujeme jít každému, kdo si není jistý svým zdravím. Využít bezplatné testování by měli i lidé, kteří jsou na začátku nového partnerského vztahu. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tří měsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná. Výsledky testu také může ovlivnit léčba antibiotiky, takže je vhodné přijít dva týdny po jejich dobrání.

Foto Rozkoš bez rizika

Štítky HIV, Jihlava, Rozkoš bez rizika, Česko, infekce, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí proběhne v Jihlavě zdarma testování na virus HIV | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.