Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Testováno na koronavirus bylo v ČR 37 lidí, vše negativní

Kvůli podezření na nákazu novým typem koronaviru z Číny bylo podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) testováno do dnešního rána v ČR 37 osob. Výsledky všech byly negativní, uvedl na twitteru. Počet nakažených v Číně dosáhl téměř 12 tisíc lidí, v Evropě se nákaza prokázala u jednotlivců ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Velké Británii, Finsku a Švédsku. Pět Čechů, kteří požádali o evakuaci z Číny, by se mělo do tuzemska vrátit v neděli večer.

Mezi testovanými lidmi v Česku byli jak Češi, kteří cestovali z Asie, tak turisté ze zahraničí. Preventivně byli vyšetřeni také například muž z Orlickoústecka, který se vrátil z Mexika, nebo žena z Brazílie, která cestovala přes mezinárodní letiště v jihovýchodní Asii. V karanténě je zatím také žena z Libereckého kraje, která byla v kontaktu s jedním z nakažených Němců. Její výsledky byly také negativní.

Jako možné podezření na nákazu koronavirem považují epidemiologové kombinaci dvou faktorů - člověk se musel v posledních týdnech pohybovat v Číně nebo na mezinárodních letištích, zejména v Asii, a zároveň mít příznaky podobné chřipce jako jsou dýchací potíže, horečka nebo kašel. Takoví lidé by měli zůstat doma a telefonicky kontaktovat lékaře. Pokud uzná, že existuje riziko, že by mohlo jít o koronavirus, odeberou lékaři nemocnému krev a výtěr z krku. Do doby skončení zhruba dvoutýdenní inkubační doby zůstává nemocný v domácí karanténě a je pravidelně kontrolován lékařem. Pokud se jeho stav zhorší, bude převezen na infekční oddělení do nemocnice.

Pětice českých občanů, která má zájem o evakuaci z Číny, bude do Česka dopravena ve spolupráci s Francií. Z Číny přiletí do Bruselu, odkud je spolu se Slováky transportuje do Prahy český vojenský speciál. Slováci pak budou sanitkami pokračovat do nemocnice v Banské Bystrici. Češi budou vyšetřeni v pražské Nemocnici Na Bulovce, pak stráví dva týdny v karanténě.

U některých pacientů přejdou chřipkové příznaky v zápal plic a mohou vyústit až v selhání dýchání. Nemoci podlehlo v Číně k dnešnímu ránu 259 lidí, nakažených je už více než 11 700. Z provincie Chu-pej, kde je epicentrem nákazy, se rozšířila do více než 20 zemí světa. Ve čtvrtek kvůli tomu vyhlásila globální stav zdravotní nouze Světová zdravotnická organizace (WHO).

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky ČR, Čína, zdraví, koronavirus, Česko, COVID-19, infekční onemocnění, Francie, Adam Vojtěch, ANO 2011, Itálie, Finsko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testováno na koronavirus bylo v ČR 37 lidí, vše negativní | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.