Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

U dětí z Polné a Měřína jsou zatím testy na tuberkulózu negativní

Testy školáků z Polné na Jihlavsku a Měřína na Žďársku, jejichž učitel ze Zambie byl v únoru hospitalizován s tuberkulózou, jsou zatím negativní. Vyšetření dětí z Polné by mělo skončit tento týden, u dětí z Měřína potrvá do konce května, zjistila dnes ČTK.

Podle lékařů děti nejsou v přímém ohrožení, riziko nákazy TBC je velmi malé. Testování má hlavně preventivní charakter. Dětem lékaři vpichovali látku tuberkulin do předloktí. Do dvou až tří dnů by se mělo na kůži projevit, zda je dětská imunita schopná případnou tuberkulózu zvládnout.  Definitivně musí závěry potvrdit ještě rentgenové vyšetření plic. „Tento týden by mělo být vyšetření přibližně 250 dětí ze základní školy v Polné dokončeno, všechny kontrolní testy na TBC jsou negativní,“ řekl dnes ČTK primář plicního oddělení jihlavské nemocnice Tomáš Snížek.

ČTĚTE TAKÉ: Pět set školáků z Polné a Měřína prochází testy na tuberkulózu

Kompletní vyšetření přibližně 280 dětí z Měřína by mělo být uzavřeno koncem května. Kožní testy jsou dokončeny u všech dětí, teď pokračuje snímkování a další vyšetření. Zatím se tímto způsobem podařilo vyšetřit kolem 90 dětí, všechna dosavadní vyšetření byla s negativním výsledkem. „Dětí je hodně a vyšetření děláme během normálního provozu plicní ambulance,“ řekla Jana Vacovská z plicní ambulance nemocnice v Novém městě na Moravě. Podle Jiřího Kosa z Krajské hygienické stanice v Jihlavě je to, pokud jde o tuberkulózu, zřejmě největší preventivní akce na Vysočině v tomto desetiletí.

Mladý muž z jihoafrické Zambie přišel do ČR na základě vládního stipendia. Studoval na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. Loni v druhé polovině roku učil angličtinu na základních školách v Polné a Měříně. Od začátku února byl hospitalizován v jihlavské nemocnici, odkud byl podle mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové před dvěma týdny propuštěn.

„Všechny děti byly již dříve proti TBC očkovány,“ dodal Kos.

Autoři | Foto www.pneumologie.cz

Štítky Polná, Měřín, tuberkulóza, Zambie, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Jiří Kos, Jihlava, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U dětí z Polné a Měřína jsou zatím testy na tuberkulózu negativní | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.