Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dávivý kašel už mělo letos na Vysočině 109 lidí, loni 17. Zatím nejde o epidemii

Od začátku roku do konce listopadu zaznamenali hygienici na Vysočině 109 případu dávivého, dříve černého, kašle. Loni ve stejném období onemocnělo 17 lidí. Zvýšený počet nemocných se podle Aleny Dvořákové z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina vyskytuje vždy v několikaletém cyklu. Letošní čísla ještě neznační epidemii. Očkování se vyplatí po deseti letech opakovat. Častěji se nechávají očkovat rodiče novorozeňat, které není možné očkováním chránit.

„Pertuse (dávivý kašel) se vyskytuje ve větších počtech tak jednou za dva nebo tři roky. Není tam ale takový nárůst, že bychom měli někde nějakou lokální epidemii," řekla Alena Dvořáková.

Ukazuje se, že očkování nemá takovou trvanlivost, jak se dřív předpokládalo. „Teď se předpokládá, že po očkování protilátky přetrvávají čtyři až deset let, déle je to málokdy," řekla. Častěji se podle ní nechávají očkovat v rodinách s novorozenci, nebo rodiny, kde narození dítěte očekávají. Dítě lze očkovat nejdřív v devíti týdnech života. „Tak se doporučuje nejbližšímu okolí, rodičům a prarodičům, aby se nechali očkovat a chránili tak dítě před onemocněním," řekla Dvořáková.

Očkovací látky jsou podle ní na trhu k dispozici od dvou firem a jsou běžně k dostání.

Dávivý kašel je vysoce nakažlivá kapénková infekce. Onemocnění obvykle trvá šest až osm týdnů. Léčí se antibiotiky. Při typickém průběhu má tři stadia. Nejprve jde o rýmu a pokašlávání, kterou ve druhé fázi střídají četné záchvaty dráždivého kašle, které mohou vést až k apnoickým pauzám, tedy vynechání dechu. Ve třetí fázi přetrvává zvýšená dráždivost ke kašli, ale frekvence záchvatů se postupně snižuje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, hygiena, Vysočina, Kraj Vysočina, epidemie, černý kašel, Alena Dvořáková, očkování, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dávivý kašel už mělo letos na Vysočině 109 lidí, loni 17. Zatím nejde o epidemii | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.