Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavské Speciálně pedagogické centrum se stěhovat nebude. Rodiče zorganizovali petici

Jihlava odmítla nabídku Kraje Vysočina, který chtěl převzít Speciálně pedagogické centrum (SPC), jež město zřizuje, řekla za jihlavský magistrát Aneta Hrdličková. Kraj chtěl centrum sloučit se svými dalšími sociálními zařízeními a přestěhovat do budovy v centru města, kterou pro sociální služby za 50 milionů korun opravuje. Formou petice se proti stěhování postavili rodiče dětí.

Podle Ljubici Váchové Novákové, ředitelky mateřské školy, jejíž součástí SPC je, byla představa stěhování z dobře vybaveného, útulného centra v klidné části města pro rodiče neakceptovatelná. „Třicet let jsme budovali koncepci hravého prostředí vybaveného z evropských projektů, má trampolíny, hydroterapii, logopedii, odborné pracovny, vybavení za 32 milionů korun. Necítili jsme, že by toto prostředí (budova nabízená krajem) bylo pro nás zkvalitněním služeb," řekla Ljubica Váchová Nováková.

Jihlavské Speciálně pedagogické centrum se stará o děti s mentálním, tělesným, řečovým, sluchovým a zrakovým postižením a o děti s poruchami autistického spektra. Funguje společně s mateřskou školou, která byla nejprve určená pro děti se zrakovým a mentálním postižením. Mateřská škola přijímá děti už od roku 1991, speciálně pedagogické centrum věnující se nejprve také jen zrakově postiženým vzniklo v roce 1992.

Petici organizovala jedna z bývalých klientek centra, která je v kontaktu s rodiči, řekla Nováková. Podle ČT ji podepsalo takřka 8 tisíc lidí. Předmětem čtvrtečního  jednání nebyla, řekla Nováková. Podle Hrdličkové magistrát žádnou petici nezaevidoval.

Zřizování detašovaných pracovišť 

Kraj se s městem dohodl na užší spolupráci. Výsledkem má být vlastní pedagogicko-psychologické centrum zřizované krajem. Podle Novákové je rozšíření služeb v kraji žádoucí. Jihlavské SPC má asi 2500 klientů a jen 14 pracovníků. Každý z nich se tak stará až o 180 dětí, optimální by byla stovka. Za úvahu podle Novákové stojí i zřizování detašovaných pracovišť, protože víc než polovina klientů jihlavské SPC do Jihlavy dojíždí.

SPC mělo být podle nabídky kraje přesunuté z Demlovy ulice do budovy na rohu ulic Legionářů a Fritzovy, do které se bude stěhovat pedagogicko- psychologická poradna. Bude v ní sídlit i Alzheimer poradna Domova Ždírec nebo intervenční centrum a pracoviště podpory náhradní rodinné péče. Stavební práce začaly v lednu, organizace se do opravených prostor přestěhují zřejmě příští rok v létě.

Autoři | Foto MŠ Demlova

Štítky centrum, petice, stěhování, Jihlava, mateřská škola, Kraj Vysočina, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Speciálně pedagogické centrum se stěhovat nebude. Rodiče zorganizovali petici | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.