Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Setkání rektorů v Jihlavě: Vysoké školy získají na opravy kolejí a menz 2,5 miliard od státu

Ministerstvo školství vyčlenilo na opravy kolejí a menz vysokých škol 2,5 miliardy korun. Podle ministra Roberta Plagy (ANO) je to poprvé, kdy je část peněz určená vysokým školám vyčleněná přímo na opravy ubytovacího a stravovacího zařízení. V programu je do roku 2027 vyčleněno 2,7 miliardy korun. Už teď jsou vypsány dvě výzvy za 1,5 miliardy korun, řekl Plaga při včerejším zasedání České konference rektorů (ČKR) v Jihlavě.

Podle rektora Masarykovy univerzity Brno Mikuláše Beka doposud hradily vysoké školy opravy z vlastních fondů. „Zřízení nového podprogramu vítáme, protože ten stav si žádá systematičtější řešení," řekl Mikuláš Bek. Rychlé zvýšení standardů bydlení na kolejích ale není reálné, míní. Obnova bude spíš postupná a bude trvat příští desetiletí.

Vysoké škole polytechnické Jihlava, která čtvrteční zasedání ČKR hostila, koleje citelně chybí, řekl její rektor Václav Báča. V minulosti o ně přitom nebyl velký zájem. Mění se to s růstem cen nájmů i zvyšujícím se počtem studentů. Škola tak chce analyzovat, jaké možnosti v rozšiřování nabídky kolejí bude mít. Prozatím nabízí studentům ubytování v jediné budově se 113 lůžky.

Česká konference rektorů která vznikla v roce 1993, má 46 členů. Jsou mezi nimi rektoři všech 26 veřejných vysokých škol, obou státních vysokých škol a 18 soukromých vysokých škol. Jejím cílem je prosazování zájmů vysokých škol a slaďování jejich stanovisek v zásadních odborných i společenských otázkách.

Současným předsedou konference je rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Zhruba dvakrát za půl roku se konají zasedání předsednictva ČKR a jednou za semestr se schází i její plénum.

Autoři | Foto Vysoká škola polytechnická Jihlava

Štítky vysoká škola, rektor, plénum, konference, , oprava, Jihlava, Robert Plaga, Česká konference rektorů, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Mikuláš Bek, Masarykova univerzita, Václav Báča

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Setkání rektorů v Jihlavě: Vysoké školy získají na opravy kolejí a menz 2,5 miliard od státu | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.