Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti z jihlavské stavebky sbírali zkušenosti ve Finsku. Poznávali hlavně dřevostavby

Tři žáci oboru tesař a čtyři budoucí elektrikáři ze Střední školy stavební Jihlava vycestovali v polovině dubna na třináctidenní odbornou stáž v rámci programu Erasmus + do finského města Tampere. Partnerská škola ležící v příměstské části Kangasala má podobné zaměření jako jihlavská stavební škola, tedy zaměření na stavební a dřevařské obory.

Většinu stáže strávili žáci společně s finskými kolegy na stavbě dvou rodinných domů, které se staví na zakázku pro konkrétního klienta. Měli možnost se seznámit s typickou stavbou finského rodinného domu formou suché výstavby ze dřevěných prvků s patřičnou vrstvou tepelné izolace.

Budoucí elektrikáři se pak v průběhu stáže seznámili a naučili, jak se v typických finských domech provádí elektrický rozvod a jaká jsou specifika takovéto práce. „Pro naše žáky oboru tesař i elektrikář byla tato stáž velice přínosná, protože v České republice se stále ještě staví spíše tradiční metodou takzvané „mokré“ výstavby a čistých dřevostaveb v segmentu rodinných domů je jen něco okolo 10 až 20 %,“ uvedl Jaroslav Vymazal, zástupce ředitele SŠS Jihlava pro praktickou výuku.

Po práci, popřípadě o víkendu, navštívili žáci zajímavá místa a dominanty Tampere, jako například rozhlednu Näsinneula (168m), rozhlednu Pyynikki, zátoku u jezera Pyhä a další. Zážitkem pro žáky byl také pobyt v místní sauně - Kaupinojan - s následným koupáním v jezeře Näsi, které mělo teplotu okolo pouhých pět stupňů Celsia.

 Výměnné stáže žáků odborných předmětů fungují na jihlavské stavebce pravidelně a dlouhodobě. Na zkušenou do zahraničí vyjeli už desítky žáků a například letos v březnu přivítala jihlavská škola osm francouzských učňů specializujících se na práci s kovem.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky stáž, Střední škola stavební Jihlava, Finsko, dřevostavba, tesař, elektrikář, Tampere, Jihlava, rodinný dům, Jaroslav Vymazal, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti z jihlavské stavebky sbírali zkušenosti ve Finsku. Poznávali hlavně dřevostavby | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.