Tradiční španělské menu přizpůsobené studentským strávníkům se servírovalo včera na Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě. V rámci Dne španělské kuchyně se tým kuchařek velice dobře popasoval s novými surovinami a strávníci z řad studentů a hostů včetně španělského velvyslance v ČR J. E. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martína ochutnali excelentně připravenou studenou polévku gaspacho, rýžovou paellu s kuřecími paličkami a pomeranče s olivovým olejem a medem.
„Španělskou inspiraci jsme si ve školní jídelně zkusili poprvé. Nové podněty mohou být do budoucna obohacením a zpestřením tradičního jídelníčku,“ uvedla během španělského oběda radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.
Pozvání na Den španělské kuchyně přijal velvyslanec v ČR J. E. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín. Byl to právě on, kdo loni v červenci při své oficiální návštěvě Kraje Vysočina představil tento zajímavý projekt ředitelům škol a vzbudil zájem se zapojit. „Práce v gastronomii je velice ušlechtilá a prestižní. Je třeba vychovávat pro tento obor nadšené a schopné mladé lidi,” uvedl velvyslanec.
Do projektu Asociace školních jídelen ČR, který podpořilo Španělské velvyslanectví, Státní zdravotní ústav a Všeobecná zdravotní pojišťovna, se v Kraji Vysočina zapojila krajská středoškolská jídelna v Havlíčkově Brodě. Se zdravou a pestrou středomořskou stravou se seznamovali prozatím žáci základních škol ve 22 školních jídelnách v republice.
Do projektu se zapojili v případě Vysočiny zatím pouze studenti gastrooborů nabízených havlíčkobrodskou střední školou, mezi nimi i letošní stážisté krajské Gastroakademie. „Společně s mistry odborného výcviku a učiteli odborných předmětů připravili i další španělské speciality včetně míchaných nápojů a došlo i na ukázky moderní molekulární gastronomie,“ popsala Jana Fialová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.