Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 26. listopadu 2024  |  Svátek má Artur
Bez reklam

FOTO: Třebíčští mladí kuchaři brali stříbro a bronz na mezinárodním Gastrofestivalu v Nitře

Čtyřchodové jarní menu připravené a servírované studenty Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč na mezinárodním Gastrofestivale ve slovenské Nitře bylo oceněno stříbrnou medailí. Druhým mezinárodním oceněním je bronz pro servis. „Skvěle odvedl práci tým v kuchyni a profesionální bylo i servírování. Porota opravdu hodnotila každou drobnost, ale také fantazii a nápaditost, kterou žádný ze sedmi týmů nešetřil,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová, která měla možnost včera kompletní menu třebíčské školy v rámci soutěže degustovat.

Zadáním pro sedm soutěžních týmů z České republiky, Slovenska, Chorvatska, Francie a Maďarska bylo připravit menu z jarních surovin s tím, že dále budou povinně využity čokoláda při přípravě dezertu, polévka bude ve formě vývaru a při přípravě hlavního chodu bude jako surovina použito jehněčí maso.

Menu muselo být vhodně doplněno vybranými víny, kdy studenti třebíčské hotelové školy vsadili na vína moravská. Tým ve složení Jakub Dejmek, Ondra Šibůrek, Veronika Binderová a Karolína Bartejsová trénoval na soutěž zhruba tři měsíce s tím, že se předpokládalo, že do příprav vloží hodně volného času a ochotu udělat něco navíc.

„V rámci mezinárodních soutěží porota posuzuje nejen originalitu receptu, preciznost zpracování pokrmu a jeho dochucení, ale také týmovou spolupráci, čistotu na pracovišti nebo schopnost servisu komunikovat s hosty. Velkou roli hrají emoce, tréma a odolnost týmu. I přesto, že soutěž trvá zhruba dvě hodiny čistého času, už samotné přípravy jsou násobně delší. Třebíčský tým včetně pedagogů si odváží velkou poklonu za skvělou reprezentaci,“ nešetřila slovy chvály Jana Fialová.

Menu týmu Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč

  • Mousse z čerstvého sýra v bylinkovém želé podávané se salátkem z červené čočky, ředkvičkovým dresinkem, vařeným křepelčím vajíčkem a bochánkem z černých oliv
  • Pikantní vývar z olihně v asijském stylu podávaný s větrníčkem plněným dušenou olihní na rajčatovém tataráčku
  • Terinka z jehněčí svíčkové v sušené šunce, podávaná s celerovým a hráškovým puré, omáčkami z červené řepy a smetany, doplněná palačinkou z červené čočky s podušeným špenátem a houbami
  • Košíček z křehkého kořeněného těsta plněný praliné krémem a čokoládovou pěnou, doplněný parfaitem ze zeleného chřestu a malinovým coulis

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Nitra, Jana Fialová, soutěž, Hotelová škola Třebíč, Kraj Vysočina, Francie, Česko, Slovensko, Chorvatsko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Třebíčští mladí kuchaři brali stříbro a bronz na mezinárodním Gastrofestivalu v Nitře | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.