Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Jihlavská průmyslová škola má nové výukové dílny za 50 milionů korun

Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava má ve svém areálu v Polenské ulici novou výukovou výrobní halu za 50 milionů korun. Po téměř dvou letech se do ní mohli vrátit žáci oborů zaměřených na strojírenství a elektro, kterých má škola přes čtyři sta.

V dalších letech by se měla hala dočkat nového vybavení, které je zatím obměněné jen z části. Záměrem školy je postavit v areálu i další halu, která by umožnila rozšířit kapacitu vybraných oborů, řekl ředitel školy Lukáš Venkrbec.

Původní výukovou halu musela škola uzavřít kvůli nevyhovujícímu technickému stavu. Podle Venkrbce byla podmáčená, opadával v ní strop i omítky. Dočasné zázemí našli žáci v dílnách jihlavské společnosti Motorpal. Stavbu nových školních dílen připravil a financoval Kraj Vysočina, který je zřizovatelem školy.

Starou halu bylo nutné strhnout. Na jejím místě vyrostla nová budova, částečně dvoupodlažní, která má odborné učebny a dílny. „Je tam dílna pro slaboproud i silnoproud. Zároveň je tam dílna pro strojírenské obory, ve kterých jsou frézy, soustruhy nebo ponky, které jsou vybaveny různým nářadím a náčiním potřebným k těm oborům,“ řekl Venkrbec.

Opět otevřeli technické lyceum

Vybavení dílen je zatím z větší části původní. Škola ho bude postupně po jednotlivých učebnách měnit. „Prioritou teď bude investovat do vybavení haly, abychom ji měli kompletně hotovou,“ uvedl ředitel. Vybavení podle něj škola může zčásti financovat sama. „Pomoc kraje bychom určitě potřebovali, kdybychom chtěli stavět další budovy,“ dodal.

Škola má tři pracoviště. Žáky, kterých je celkem asi 1300, vzdělává také v ulicích Automobilní a Legionářů. Nabízí devět oborů s výučním listem a sedm maturitních oborů včetně technického lycea, které se letos po delší době znovu otevřelo. O elektroobory je podle ředitele mezi žáky zájem, méně jich míří do strojírenské oblasti. I v diskuzi s budoucími zaměstnavateli chce řešit, jak dělat strojírenské obory pro žáky zajímavější a děti k jejich studiu motivovat už na prvním stupni základních škol.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava, dílny, studenti, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská průmyslová škola má nové výukové dílny za 50 milionů korun | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.