Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pomoc Ukrajincům. Na krajském úřadě začne kurz češtiny, pro uprchlíky bude zdarma

Už za pár dní, konkrétně od února, začne v prostorách krajského úřadu Vysočiny kurz českého jazyka pro ukrajinské uprchlíky. Podle informací z hejtmanství by měl kurz navázat na kurz pracovníka v sociálních službách, který umožní cizincům pracovat v krajských sociálních zařízeních.

„Ukrajinské uprchlíky, kteří k nám přišli z důvodu probíhajícího válečného konfliktu, je nutné sociálně začleňovat, zapojit je do systému vzdělávání a do pracovního trhu. Jenom tak můžeme minimalizovat jejich společenské vyloučení a předcházet tomu, aby se dostávali do nepříznivých situací. Základním kamenem je odstranění jazykové bariéry, což by měl zajistit náš jazykový kurz,“ popisuje myšlenku realizace kurzu radní pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Ukrajinci, kteří kurz absolvují, by díky němu měli ztratit komunikační bariéru, a tím si najít lepší zaměstnání. Například v sociální oblasti, kde se kraj potýká s nedostatkem pracovníků. „Dalším krokem směrem k cizincům v rámci začlenění do pracovního procesu bude realizace kurzu pracovníka v sociálních službách. Zde se můžeme na podporu integrace cizinců podívat ze dvou úhlů pohledu – zapojení Ukrajinců do pracovního trhu s významnou kvalifikační podporou a zároveň částečně saturovat nedostatek pracovních sil v sociální oblasti,“ zdůraznil záměr projektu radní Tourek.

Uprchlíci z Ukrajiny za tento kurz nebudou platit, bude pro ně zdarma. „Případní zájemci z řad cizinců se mohou hlásit na Krajském úřadě Kraje Vysočina na telefonu 564 602 860 či mailu vojtechova.m@kr-vysocina.cz," dodává mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto fauxels / pixabay | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky výuka, jazyk, čeština, uprchlík, úřad, kraj, Ukrajina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc Ukrajincům. Na krajském úřadě začne kurz češtiny, pro uprchlíky bude zdarma | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.