Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Před sametovou revolucí pociťovaly ideologii všechny střední školy, zjistili vědci

Komunistická ideologie byla za minulého režimu ve středním odborném školství přítomná všude, uvedli na základě svého výzkumu vědci z Mendelovy univerzity. Jde o první systematické mapování tohoto školství v uvedené době, které se uskutečnilo po změně režimu v roce 1989. Badatelé z Oddělení sociálních věd Institutu celoživotního vzdělávání při výzkumu vycházeli z rozhovorů s pamětníky i z dobových dokumentů.

Komunistická ideologie podle autorů výzkumu provázela žáky po celou střední školu a určovala, jakým směrem se jejich profesní život bude ubírat. „Tehdejší představitelé komunistického režimu nahlíželi na učitele jako na ideologický nástroj, prostřednictvím kterého strana vychovává generace mladých lidí zcela oddaných socialistickému zřízení a komunistickým myšlenkám. Ne náhodou bylo jednou z prvních záležitostí začínajícího učitele při vstupu do školství podepsání takzvaného učitelského slibu, kde se dotyčný zavazoval k naplňování režimních požadavků," uvedl Michal Šimáně z Oddělení sociálních věd.

Výzkum se zaměřil na dějiny každodennosti, které popisují životy obyčejných lidí. Data vycházejí z 39 rozhovorů s pamětníky, kteří v odborném školství působili jako učitelé před rokem 1989 i z analýzy dobových dokumentů, jako byly odborné časopisy, legislativa i soukromé materiály od pamětníků.

Děsivé zjištění 

„Během studia dobových materiálů mě neustále překvapovalo, jak výrazným způsobem představitelé komunistické vlády dokázali propracovat a implementovat svou ideologii do mnoha i velmi dílčích oblastí vzdělávání a školství, a současně kontrolovat, zda jsou jejich požadavky naplňovány. V tomto směru se jedná až o děsivé zjištění. Ale přes veškerou ideologii je nutné na komunistické školství nenahlížet černobíle. Představitelé komunistického režimu vytvořili pro nastupující učitele například poměrně kvalitní a propracovaný systém dalšího vzdělávání," doplnil.

Dodal, že poslední ucelenější přehled tehdejšího odborného školství pochází ze sedmdesátých let minulého století, ten navíc téma sledoval pouze s ohledem na vývoj tohoto typu školství, nezabýval se každodenní realitou na středních odborných školách. Vědci se tak k tématu vrátili až padesát let od poslední komplexnější publikace a desítky let po změně režimu, která umožnila kritický odstup od tématu. Letos v prosinci k výzkumu vyšla publikace Střední odborné školy v Československu v době komunismu: Každodenní život z pohledu učitelů v Jihomoravském kraji.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky výzkum, školství, vzdělávání, historie, komunismus, 1989

Před sametovou revolucí pociťovaly ideologii všechny střední školy, zjistili vědci | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.