Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Místo studentů ještě chvíli dělníci. Podívejte se, na kterých školách v kraji probíhají letní opravy

Letní prázdniny jdou do finále, stejně jako opravy ve školách. Kraj Vysočina letos do novostaveb, oprav a modernizací školských zařízení dá ze svého rozpočtu 550 milionů korun. Dělníci pracují ve školách ve všech okresech na Vysočině.

Jak informovalo hejtmanství, další peníze v řádech desítek milionů korun z evropských dotací pomáhají na krajských školských objektech s realizací energetických úspor. Oproti roku 2022 bude Vysočina realizovat akce se zhruba osmnáctiprocentním rozpočtovým navýšením.

Dílny SPŠ a SOU Pelhřimov, foto: Kraj Vysočina 

„Letošní největší krajské školské projekty mají jedno společné, budou mít vliv na kvalitní zázemí pro sport. Hotovo máme například ve Žďáře nad Sázavou, kde se před začátkem školního roku předá do užívání nová sportovní hala při VOŠ a SPŠ. Nové venkovní sportoviště s moderní lezeckou stěnou za celkem 14 miliónů korun jsme předali do užívání také Gymnáziu a Obchodní akademii v Pelhřimově. Gymnázium v Humpolci bude moci od října naplánovat rozvrh tělesné výchovy v kompletně opravené tělocvičně a sportovat v novém budou také žáci Obchodní akademie Jihlava, pro kterou kraj dokončil opravy tělocvičny za více než 16 milionů korun,“ vyjmenovává Karel Janoušek, radní Kraje Vysočina pro oblast majetku.

Pelhřimovsko

Na Pelhřimovsku pokračují práce na novostavbě dílen pro SPŠ a SOU Pelhřimov. Dílny na Křemešnické ulici budou, stejně jako přilehlý objekt pro praktické činnosti, hotovy na podzim příštího roku. „Už na jaře chce mít kraj hotovou přestavbu dílen pro stejnou školu na detašovaném pracovišti v Kamenici nad Lipou. Za 45 miliónů korun tady realizujeme i energetická úsporná opatření,“ zmiňuje Karel Janoušek.

Jihlavsko

Na SUPŠ Jihlava-Helenín již probíhá rekonstrukce domova mládeže, práce za více než 115 milionů korun by měly být hotové příští rok.

Úprava domova mládeže v Heleníně by měla stát téměř sto milionů korun. Zvýší se tak komfort i kapacita

Kraj Vysočina vybral dodavatele přístavby a úpravy domova mládeže Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava - Helenín, jejímž je zřizovatelem. Podle krajského radního pro majetek Karla Janouška (ODS a STO) by měly práce vyjít na 94,5 milionu...

Postupnou rekonstrukcí dalších pater prochází i domov mládeže SOŠ a SOU Třešť. „Nová supermoderní dílenská hala roste na jihlavské Polenské ulici. SŠPTA Jihlava sem už příští rok bude moci přesunout praxe dílenských a řemeslných oborů. Kraj Vysočina přijde tato stavba na 42 milionů korun," přiblížila další opravy mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Třebíčsko

V Moravských Budějovicích bude Kraj Vysočina zhruba ještě půl roku pracovat na opravách domova mládeže Střední školy řemesel a služeb. Podle informací Karla Janouška probíhají dle harmonogramu i práce na opravách zámku v Budkově, který Kraj Vysočina využívá jako dětský domov.

V zámku v Budkově od 50. let sídlí dětský domov. Teď dostane novou fasádu, okna a dveře

Rok a půl by měla trvat dlouho připravovaná a plánovaná oprava budovy zámku v Budkově na Třebíčsku. Ta bude zahájena na začátku srpna, odhadovaná cena je kolem 20 milionů korun.

Za zhruba 20 milionů korun bude opravena fasáda, vyměněna okna a také bude rekonstruován vnitřní blok objektu s přihlédnutím k jeho původní historické podobě.

Havlíčkobrodsko 

„Do konce prázdnin bude dodavatel hotov s pracemi na opravách dvora a rekonstrukce vybraných učeben pro Gymnázium Havlíčkův Brod, postupují i osmimilionové práce na opravách střech kuchyně a internátu střední školy v Ledči nad Sázavou," nastínila dále Svatošová. 

Žďársko 

Náročnou a citlivou rekonstrukcí prochází i památkově chráněný objekt VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem, kde kraj mění v souladu s požadavky památkářů specifické skleněné výplně.

Bystřická kulturní památka v novém kabátě. V budově střední školy se za rok opraví nebo vymění 215 oken

Všech 215 oken bude během jednoho roku opraveno nebo případně vyměněno v objektu Vyšší odborné školy a Střední odborné školy Bystřice nad Pernštejnem. Tato budova je zapsanou kulturní památkou, proto půjde o unikátní obnovu. Kraj Vysočina se pro...

V rámci rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2023 je připravena přibližně sedmdesátka projektů – jde nejen o realizaci konkrétních akcí, ale také o projektovou přípravu dalších, které kraj plánuje uskutečnit v následujících letech. Jejich aktuálnost je konzultována s vedením škol, tak aby bylo možné připravit navazující aktivity škol. „Kraj Vysočina v současné době záměrově a projektově připravuje například pět velkých projektů, na které může v následujících letech vyčerpat až 100 milionů korun z evropských dotací. V případě Gymnázia Nové Město na Moravě už je o úspěšném získání dotace rozhodnuto a v řádu týdnů bude kraj vypisovat veřejnou zakázku na dodavatele vestavby badatelské půdy. Další projekty máme v různých fázích rozpracovanosti. Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč čeká na stavbu gastrostudia a pro Gymnázium Žďár nad Sázavou právě projektujeme přírodovědecké víceúčelové centrum,“ vyjmenovává radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jan Břížďala.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky oprava, rekonstrukce, prázdniny, léto, škola, vzdělání, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo studentů ještě chvíli dělníci. Podívejte se, na kterých školách v kraji probíhají letní opravy | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.