Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vysočina připravila dlouhodobý plán investic do škol odhadem za víc než miliardu

Vysočina má připravené nejnutnější investice do školních budov na příštích 15 let. Chce zefektivnit fungování škol, jejichž výuka je často roztříštěná do více míst, někdy i mimo kraj. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) budou nutné náklady přes miliardu korun.

„Vidíme trošku problém v počtu nemovitých objektů, které jako kraj ke vzdělávání využíváme. Proto bychom potřebovali ten proces trochu zefektivnit," uvedl Vítězslav Schrek. Dlouhodobý výhled je podle něho nutný k plánování investic a oprav, ke zlepšení zajištění chodu škol i oborů, které budou dlouhodobě potřebné na trhu práce.

Křiklavým příkladem je podle hejtmana chotěbořská střední škola s obchodní akademií a učilištěm, která využívá šest pracovišť v Chotěboři, Havlíčkově Brodě a Hlinsku v Pardubickém kraji. „V případě této školy bychom do budoucna chtěli snížit počet objektů tak, abychom Hlinsko pokud možno definitivně opustili. A ideální stav by bylo přemístit praktickou výuku z Havlíčkova Brodu do Chotěboře," poznamenal Schrek. Škola by podle něho měla mít v Chotěboři tři budovy, dvě z nich pro praktickou výuku.

Podobné problémy má také Akademie Světlá nad Sázavou, která vyučuje i v Kamenici nad Lipou, nebo Česká zemědělská akademie v Humpolci, která vyučuje i ve Světlé nad Sázavou.

Škola v Třebíči, Náměšti a Moravských Budějovicích 

Do plánu se dostala také Základní škola Cyrilometodějská Třebíč, která se stará o žáky s postižením, nevyužívaný objekt třebíčské obchodní akademie a hotelové školy, který je v Náměšti nad Oslavou, nebo budova třebíčské zdravotní, veterinární a zemědělské školy. Řeší také střední školu v Moravských Budějovicích, která by po opravě dvou budov mohla opustit výukové prostory ve dvou dalších.

Kraj Vysočina do úprav školních budov investuje ročně stovky milionů korun. Jednou z velkých investic je úprava dvou budov pelhřimovské střední průmyslové školy v Křemešnické ulici. Celkové náklady jsou 96 milionů korun (bez DPH). Podstatnou část z toho tvoří opatření na snížení energetické náročnosti budovy A. Jsou vyčíslené na 48 milionů korun, necelé čtyři miliony korun z toho kraj podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové (Piráti) bude moci uhradit z dotace ze Státního fondu životního prostředí.

Škola má asi 680 žáků. Součástí prací je rekonstrukce jedné a výstavba druhé budovy na místě zbořeného objektu. „Staví se vlastně na zelené louce s novým rozvržením učeben, které potřebujeme," uvedl ředitel školy Pavel Hlaváček. Žáci se teď musejí učit v náhradních prostorách. „Budova B byla postavená v roce 1908, což už byly naprosto nevyhovující prostory pro to, abychom tam mohli využívat moderní vybavení. Budova A, která je novější, se nebourala, ta se rekonstruuje. Pokud to bude všechno dobře fungovat, tak příští rok už bychom měli začínat v nových prostorách," dodal Hlaváček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina připravila dlouhodobý plán investic do škol odhadem za víc než miliardu | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.