Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Do jihlavských škol chodí asistenti prevence kriminality. S dětmi mluví o Romech

Na některých vybraných školách v Jihlavě probíhají besedy o Romech. S tímto tématem do základních škol přichází asistenti prevence kriminality městské policie.

V říjnu si asistenti povídali se žáky na základních školách Havlíčkova a Křížová. „Tématem besed byla romská historie a kultura. Přednášky provedené interaktivní formou byly určeny převážně žákům na druhém stupni ZŠ," informoval Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Během vyučovací hodiny se děti dozvěděly informace o vzniku, tradicích a historii romského národa a vyplnily si kvíz zaměřený na dané téma. Obsahem kvízu byla například i romská moudra a přísloví. „Účelem těchto besed, které mají pokračovat, je pochopení, poznání a vnímání této etnické skupiny," dodává mluvčí Daněk. 

Debata o problematické mládeži 

S podobným tématem přišla v pondělí 25. října také jihlavská radnice. Primátorka Karolína Koubová, radní Daniel Škarka, ředitelka Oblastní charity Jihlava Hana Fexová a také ředitel městské policie Jan Frenc s veřejností mluvili o problematické mládeži, nejen té romské, která se v Jihlavě chová nevhodně. Zářným příkladem byly třeba skupinky mladých, které cestují načerno MHD a obtěžují tam své spolucestující. Jedním ze závěrů dvouhodinové debaty byla výzva od ředitele městské policie. „Pokud se stane, že vás napadne, byť i jen slovně, nějaká skupinka problematické mládeže, ihned volejte městskou policii, případně státní policii. Budeme u vás do pár minut a zabýváme se každým nahlášeným případem. Jen o těch útocích musíme vědět," vyzval všechny přítomné Jan Frenc. 

Ředitelka jihlavské Charity vyjmenovala všechny dostupné služby, které se věnují problematické mládeži. „Důležité je mladé lidi zabavit, aby měli nějakou náplň ve svém volném čase. Těch možností, čemu se mohou věnovat, je spoustu," dodala Hana Fexová

Na tomto setkání s veřejností, které se konalo v gotickém sálu jihlavské radnice, se mluvilo také o tom, kdo má největší vliv na děti, co se týče výchovy. Všichni přítomní se shodli na tom, že je to jednoznačně rodina. Tu nenahradí ani škola, ani nějaká sociální služba nebo zájmové kroužky. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Romové, asistenti, prevence, kriminalita, debata, , škola, výuka, Jihlava, obecní policie, radnice, Karolína Koubová, prevence kriminality

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jihlavských škol chodí asistenti prevence kriminality. S dětmi mluví o Romech | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.