Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavská průmyslovka nabízí jako jediná v České republice obor hodinář

Nový školní rok dnes začal také pro více než 1 300 studentů Střední školy průmyslové, technické a automobilní v Jihlavě. V porovnání s loňským rokem počet studentů vzrostl přibližně o pět desítek. Škola je největší v Kraji Vysočina, studentům nabízí 15 studijních oborů. Jako na jediné škole v republice se deset studentů prvních ročníků bude věnovat oboru jemný mechanik - hodinář. ČTK to řekl zástupce ředitele školy Josef Váca.

Jihlavská průmyslovka v současné podobě vznikla v roce 2014 sloučením tří samostatných škol. „Největší zájem je o informační technologie, v poslední době se stále víc studentů hlásí na strojírenské obory, konkrétně obor strojírenství a mechanik - seřizovač,“ řekl Váca.

Škola je jako jedno z šesti technicky zaměřených vzdělávacích center v Kraji Vysočina schopná nabídnout studentům technické vybavení odpovídající současným požadavkům. „V posledních třech letech kraj jako zřizovatel investoval do vybavení počítačových učeben, nákupu CNC obráběcích strojů nebo robotů 15 milionů korun,“ řekl ředitel Miroslav Vítů.

Studenti se letos zúčastní další fáze projektu Postav si svoje auto. Čeká je stavba už druhého stavebnicového automobilu Kaipan. Modernizace se mimo jiné dočká i obor multimédia - webdesign, pro který škola pořídí speciální techniku na zpracování videa a zvuku. „Studenti prvních ročníků si budou moci při výuce vyzkoušet jednodušší 3D tiskárny, které mají proti profesionálním tiskárnám uživatelsky přívětivější obsluhu,“ uvedl Vítů.

Letos poprvé se deset studentů oboru mechanik - seřizovač zaměří na technologii obrábění plastů. Škola také od letošního roku získala obor jemný mechanik - hodinář. „Po dobrém náboru začíná v prvním ročníku deset studentů. Obor se bude na jihlavské průmyslovce učit jako na jediné škole v Česku,“ dodal Váca.

Zahájení školního roku se dnes v jihlavské škole zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Přesně o ty profese, které tady budete studovat, je v současné době na trhu práce velká poptávka. Jsem přesvědčený, že bude i v budoucnu,“ řekl premiér studentům prvních ročníků.

V Kraji Vysočina dnes začal nový školní rok pro téměř 65 tisíc žáků základních a středních škol, což je přibližně o 450 víc než loni.  Pravidelná docházka na základních školách letos čeká celkem 44 750 žáků, z toho v prvních třídách prožije deset školních měsíců 5 438 žáků. Celá řada škol během prázdnin prošla modernizací a stavebními úpravami. V případě škol zřizovaných Krajem Vysočina v celkové hodnotě zhruba 200 milionů korun. Na Vysočině je v současné době 265 základních a 61 středních škol.  

Autoři | Foto www.servishodinek.cz

Štítky Kraj Vysočina, Česko, střední škola, Jihlava, Miroslav Vítů, Bohuslav Sobotka, ČSSD, Kaipan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská průmyslovka nabízí jako jediná v České republice obor hodinář | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.