Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Zakarpatí roste zájem o výuku češtiny. Vysočina posílá dětem další učebnice

Za posledních sedm let, kdy Vysočina v partnerském regionu Zakarpatské oblasti Ukrajiny podporuje výuku českého jazyka, se v něm nově začalo vzdělávat minimálně pět stovek dětí na sedmi základních školách. „Zatím poslední školské zařízení v Užhorodu otevře od prvního září výuku českého jazyka už od první třídy.

„Je to výjimečný počin, protože dosud se česky učily pouze děti od páté třídy. Požadavek na zařazení českého jazyka do volitelných osnov nejmladších školáků vzešel přímo od jejich rodičů, kteří vidí ve znalosti jazyka zásadní výhodu pro možnost následného studia na vysoké škole v České republice,“ informoval Vítězslav Schrek po návratu z první zahraniční služební cesty v roli hejtmana Kraje Vysočina.

Kraj Vysočina každoročně na Zakarpatí posílá učebnice českého jazyka, podporuje zahraniční stáže starších dětí například v rámci Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě. Řada česky mluvících mladých lidí z Ukrajiny jsou nyní úspěšnými studenty zdravotnických i dalších oborů. 

Generální oprava základní školy 

Kraj Vysočina podporuje u svých východních partnerů nejen vzdělanost, ale významnou měrou se spolupodílí finančně na realizaci dalších projektů. Prostřednictvím svého dobročinné fondu ViZa v letošním roce finančně podpoří v partnerském regionu Zakarpatí generální opravu základní školy v obci Lazy, výměnu oken a zateplení budov zdravotnického střediska v obcích Vrchní Vorota a Podvynohradiv, opravy střech mateřských škol v obcíh Kamjanské, či Dobrjanské.

 „V letošním roce je ve schváleném rozpočtu Kraje Vysočina vyčleněno pro Zakarpatí 5,4 miliónu korun. S ohledem na pandemickou situaci se nám sice komplikují tzv. měkké projekty výměny zkušeností např. mezi policisty, hasiči, sociálními pracovníky, či stáže studentů, nicméně tradiční investiční projekty jsou v plném proudu, včetně těch, které na Zakarpatí realizujeme ve spolupráci s Pardubickým krajem,“ říká hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Ten v závěru minulého týdne při své oficiální pracovní cestě společně s náměstkem pro dopravu a finance Miroslavem Houškou, členem rady pro majetek Karlem Janouškem a delegací vedenou hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, partnerský region navštívil. Kromě prohlídky některých společných projektů bylo tématem návštěvy nastavení dalšího směru spolupráce, včetně možnosti dalšího využití už nepotřebného vybavení zdravotnických i sociálních zařízení zřizovaných Krajem Vysočina jako jsou například polohovací lůžka, vyřazené diagnostické přístroje, gastrovybavení nebo záchranářské vozy.

Začátky spolupráce Vysočiny a Zakarpatí sahají do roku 2007. Od té doby se podařilo realizovat více než 250 projektů. Ty jsou financovány prostřednictvím Dobročinného fondu ViZa, do kterého oba regiony přispívají rovným dílem. Výběr investičních projektů každý rok splňuje základní kritéria - zaměření na zaostalé oblasti venkova a havarijní situace v resortech školství, zdravotnictví a sociální oblasti. Projekty jsou rovnoměrně rozprostřeny na celou Zakarpatskou oblast.

K partnerství se postupně připojují i města na Vysočině, Jihlava – Užhorod, Pelhřimov – Mukačevo, Třebíč - Rachiv, Žďár nad Sázavou - Chust, Nové Město na Moravě – Mižhirja či Chotěboř a Tjačiv. Meziregionální spolupráce Kraje Vysočina a Zakarpatí je také oficiální částí spolupráce Ukrajiny a České republiky.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Zakarpatí, výuka, čeština, učebnice, Kraj Vysočina, Zakarpatská oblast, projekt, Ukrajina, základní škola, Užhorod, Vítězslav Schrek, Česko, Karel Janoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Zakarpatí roste zájem o výuku češtiny. Vysočina posílá dětem další učebnice | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.