Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Školy v kraji se připravují na praktickou výuku. Čekáme na oficiální pokyny z ministerstva, říká jedna z ředitelek

Střední školy na Vysočině se připravují na návrat žáků k praktické výuce. Pro některé gastronomické obory je limitující kapacita jejich vlastních učeben, když jsou restaurace stále zavřené. Někteří oslovení učitelé stále čekají na instrukce z ministerstva školství, aby věděli, jak praktickou výuku od 26. dubna organizovat.

„Zatím oficiální cestou z ministerstva nám nedošlo vůbec nic. Mluví se o tom, že od pondělí už by mohly probíhat běžné praxe. Pokud nedostaneme nic oficiálně, nemůžeme s tou informací nijak pracovat, informovat rodiče," řekla ředitelka hotelové a střední odborné školy ve Velkém Meziříčí Marie Paľovová.

Úplně zastavené praxe v její škole nebyly, protože stále bylo možné zvát žáky k individuální konzultaci, nejprve po jednom, od 19. dubna po šesti. „Aspoň něco, snažíme se dělat to, co je povolené," řekla Paľovová. Praxe má běžně vždy jen polovina žáků, je to asi 100 lidí, po týdnu se střídají.

„To, že se obnovuje praktická výuka, je pozitivní zpráva, protože v distanční výuce je to poměrně složité i v našich oborech, kde to jde relativně nejlépe," řekl Jiří Forman, ředitel havlíčkobrodské hotelové školy. Žáci vaří a pečou doma. Praktickou výuku ve škole podle Formana bude limitovat kapacita učeben. „Nebude to (výuka) obnovená v plném rozsahu, protože nám chybějí místa a to, že žáky nemůžeme umístit na pracoviště," uvedl.

Střídání dopolední a odpolední výuky 

Škola má k dispozici velkou gastronomickou učebnu, školní jídelnu, dvě menší kuchyně a dvě učebny stolničení a tři cukrářské dílny. Příští týden do školy na praxi přijde až 150 žáků. „Kdybychom měli třeba o jednu učebnu víc, pak bychom je mohli možná umístit všechny, takhle to asi nepůjde," řekl Forman. Žáci se budou zřejmě střídat v dopolední a odpolední výuce nebo po jednotlivých dnech. Závěrečné ročníky čekají od 2. června praktické zkoušky, od poloviny června zkoušky ústní. Ve Velkém Meziříčí se závěrečné zkoušky posunuly na konec června, podle ředitelky chce dát škola žákům na přípravu alespoň 14 dní navíc. Obě školy letos v závěrečných zkouškách vynechají písemné testy, což ministerstvo školství umožnilo.

Střední škola průmyslová, technická a automobilní v Jihlavě očekává, že se k praktické výuce vrátí asi 800 jejich žáků. „Jsme na to připraveni. Na každém pracovišti máme tým, který ráno testuje, vyhrazené místnosti. Takže pokud nás pustí, zatím nevíme v jakých skupinách, tak jsme na to připraveni. Žádný problém s tím nemáme, naopak vyhlížíme, že to snad opravdu bude," řekl ředitel školy Miroslav Vítů. Zatím platí, že praxe ve firmách jsou zrušené. „Ale možná se to změní," řekl Vítů.

Testů by mělo být dostatek

Školy jsou podle ředitelů dobře zásobené antigenními testy, někde mají zásobu na dva až tři týdny, jinde očekávají další dodávku na konci tohoto týdne.

Původní plán ministerstva školství počítal s obnovením praktické výuky v první fázi znovuotevírání škol od 12. dubna. Pak se měli žáci k praktické výuce vrátit 19. dubna. Minulý týden ale vláda tento krok na doporučení epidemiologů odložila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zelenypruh.cz

Štítky školy, koronavirus, Vysočina, učebna, ministerstvo školství, Kraj Vysočina, Jiří Forman, Miroslav Vítů, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v kraji se připravují na praktickou výuku. Čekáme na oficiální pokyny z ministerstva, říká jedna z ředitelek | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.