Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Změna rozsahu maturit přijetí na jihlavskou vysokou školu neovlivní

Změna rozsahu maturity nebude mít vliv na přijímací zkoušky na jedinou veřejnou vysokou školu na Vysočině. Pro Vysokou školu polytechnickou Jihlava (VŠPJ) bude rozhodující jen včasné doložení jejího úspěšného složení. Škola plánuje, že do prvních ročníků letos nastoupí asi 1200 lidí.

"Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nám jakožto veřejné vysoké škole umožnilo stejně jako loni přijmout uchazeče s tím, že ode dne zápisu do studia má student devadesátidenní lhůtu na doložení maturitního vysvědčení. Tedy ani studenti, kteří budou skládat maturitu později například z důvodu karantény nebo v podzimním opravném termínu, nejsou v rámci přijímacího řízení nijak znevýhodněni," informuje mluvčí VŠPJ Vendula Marešová.

Na škole už se koná první kolo přijímacího řízení do všech oborů a programů. Jeho uzávěrka je 12. května. Většina oborů přijímá studenty bez přijímacích zkoušek. "Přijímací zkoušky skládají pouze uchazeči o studium nelékařských zdravotnických oborů všeobecná sestra, porodní asistentka, zdravotně sociální pracovník," uvedla Marešová.

Součástí přijímacích zkoušek je písemný test a ústní pohovor. První zkoušky jsou naplánované na 2. a 3. června. "V současné chvíli počítáme s tím, že budou v tomto termínu umožněny prezenční zkoušky do deseti lidí," řekla Marešová.

Škola má nyní asi 1900 studentů. Jejich závěrečné zkoušky by chtěla organizovat také prezenčně.

Učitelé vysoké školy zatím nemají nárok na očkování z důvodu svého povolání, který platí pro zaměstnance škol zapsaných do rejstříku škol a školských zařízení. "Na úrovni vedení školy intenzivně probíhají prostřednictvím České konference rektorů jednání s ministerstvem školství, aby byly do očkování zaměstnanců škol zahrnuty i vysoké školy, a ministr školství (Robert) Plaga se snaží zařadit vysokoškolské pracovníky do některé z dalších kategorií přednostního očkování," doplnila Marešová.

Ohodnoť článek

Foto VŠPJ | Zdroj ČTK

Štítky Vysoká škola polytechnická Jihlava, školství, maturita, vysoká škola, přijímací zkoušky, Kraj Vysočina, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česká konference rektorů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna rozsahu maturit přijetí na jihlavskou vysokou školu neovlivní | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.