Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve škole je ode dneška většina žáků ZŠ z Vysočiny. Učitelé oceňují zapojení rodičů

Dneškem skončila pro většinu ze 45 tisíc žáků základních škol na Vysočině distanční výuka. Podle ředitelky Základní školy Žirovnice Dagmar Brýnové v ní byli děti i rodiče úspěšní. Jejich přístup k mimořádné situaci způsobené pandemií koronaviru ocenili i další oslovení ředitelé základních škol. V žirovnické škole s 220 žáky a 14 pedagogy dnes chybí jen děti ze šesté a sedmé třídy. Kvůli ministerskému nařízení se musí žáci druhého stupně ZŠ v prezenční výuce střídat.

„Rodiče se strašně dobře zapojili. První dny jsme si je sezvali, vysvětlila jsem jim, jak moc to bude důležité. Pomohli nám i dětem a spolupráce byla skvělá," řekla Dagmar Brýnová. Distanční výuka se podle ní nejvíc dotkla dětí, které jsou nyní ve druhé třídě. Dost zameškaly zjara, skupinka z nich má problémy se čtením. Děti, které měly s učivem problémy, měly podle ředitelky po dohodě s rodiči i v době uzavření školy individuální konzultace.

Dveře žirovnické školy se dnes otevřely v 7:40. U střídání ročníků druhého stupně rozhodla škola, že doma zatím nechá šesťáky a sedmáky kvůli nemocné učitelce, která ve třídách učí většinu hodin.

V pelhřimovské Základní škole Na Pražské je dnes ve škole asi 400 z 514 žáků. „To mě mrzí, chybí tady jen tři třídy, raději bych tady viděl všechny, rozdíl by byl asi 110 dětí. Myslím si, že to by už škola utáhla a výsledky by byly stejné," řekl ředitel školy Luděk Charouzek. Ve druhém stupni nastoupily všechny ročníky v třídách B. „Začínáme béčkama, protože oni šli první domů. Byla to šestá B, která šla celá do karantény, už tak přišli o 14 dní. Jinak se nám nemocnost (s koronavirem) celkem vyhýbá. Z učitelů neonemocněl nikdo," řekl Charouzek.

Nemyslím si, že to děti poznamená, říká ředitel z Pelhřimova

Organizace výuky chtěla podle ředitele jen drobné změny, například v hodinách cizích jazyků, kdy se běžně dělaly skupiny z více tříd. Promíchávání dětí z různých tříd nyní ale není povolené. Úroveň vzdělávání při distanční výuce dětí pelhřimovské školy byla podle ředitele dobrá, věří, že drobnosti se podaří rychle dohnat. „Žádnou velikou ztrátu nevidíme, v médiích slyším, že někteří ředitelé to vidí černě, že to děti poznamená, já si to nemyslím," řekl Charouzek.

Podle ředitelky ZŠ Hradecká v Telči na Jihlavsku Miluše Remešové je největším problémem zajištění školních družin, protože se v nich nemají potkávat děti z více tříd. Škola s 380 žáky má družiny pro děti do páté třídy. V ročnících má dvě třídy. „Není myslitelné, aby tu bylo deset družinářek. Takže děti budou ve svých třídách a bude na dvě vždy dohlížet jedna družinářka," řekla Miluše Remešová.

Základní školy přešly na distanční výuku 14. října, už předtím, 5. října, se na Vysočině zavřely také střední, vysoké a základní umělecké školy. Do lavic se 18. listopadu vrátily děti z prvních a druhých tříd ZŠ, částečně fungují také střední školy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, Vysočina, základní škola, Kraj Vysočina, pandemie covidu-19, Žirovnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve škole je ode dneška většina žáků ZŠ z Vysočiny. Učitelé oceňují zapojení rodičů | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.