Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Děti v Okříškách budou mít větší školku. Úpravy vyjdou zhruba na 14 milionů korun

Okříšky na Třebíčsku připravily přístavbu mateřské školy asi za 17 milionů korun. Současná kapacitně nedostačuje, děti mohou být ve třídách jen díky výjimce z maximálního počtu, jedna z nich bude provizorně fungovat v bývalé knihovně umístěné v základní škole. Základní školu čekají úpravy zhruba za 14 milionů korun, řekl starosta obce Zdeněk Ryšavý.

Školku nyní navštěvuje okolo 80 dětí, zájem o ni podle starosty stoupá. Ve dvoupodlažní přístavbě mateřské školy budou dvě nové třídy. „Tak, abychom pokryli stávající potřebu a abychom mohli do budoucna snížit počty dětí ve třídách, což bude pro paní učitelky pohodlnější, bude to jednodušší než mít 27 nebo 28 dětí ve třídě," řekl Zdeněk Ryšavý.

Přístavbu obec, která má přes 2000 obyvatel, zaplatí díky devadesátiprocentní dotaci ze státního rozpočtu. Její podmínkou bylo původně dokončení stavby ještě letos. Schvalování se ale protáhlo i kvůli situaci okolo koronaviru, proto Okříšky vyjednávají odklad na jaro příštího roku. Nové třídy začnou fungovat od září 2021.

Chybějící speciální učebny 

Prostory knihovny se uvolní díky přestěhování obecní knihovny. Sídlit bude v centru obce v budově bývalé spořitelny. Její slavnostní otevření je naplánované na 1. srpna. Úpravy nové knihovny i prostor pro třídu školky vyšly podle Ryšavého přibližně na milion korun. „Až bude nová školka, udělá se z místnosti školky družina a ze současné družiny budou moci být speciální učebny, které škole chybí," řekl Ryšavý.

Budovu České spořitelny na nároží Jihlavské ulice a ulice Boženy Němcové koupila obec asi před čtyřmi lety. „Hledali jsme pro ni nějaké využití a teď se nám to hodilo na knihovnu, takže ji budeme mít v centru," řekl Ryšavý.

Okříšskou základní školu tvoří pět samostatných budov, jejichž výšky nejsou shodné, spojuje je řada schodišť. Úpravy mají zajistit bezbariérovou dostupnost pomocí výtahu a plošin. „Druhá důležitá věc je rekonstrukce sociálního zařízení pavilonu, kde je první stupeň," řekl Ryšavý. Sociální zařízení je tam v provozu déle než třicet let. Nejsložitější část prací včetně bourání by měla být hotová ještě o letních prázdninách. Stavba pak bude pokračovat i za provozu školy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, stavby, školka, kapacita, vzdělání, Okříšky, knihovna, základní škola, okres Třebíč, Božena Němcová, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti v Okříškách budou mít větší školku. Úpravy vyjdou zhruba na 14 milionů korun | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.