Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vysoká škola polytechnická Jihlava spustila unikátní virtuální továrnu

PR článek

Prorektor Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) Zdeněk Horák se s kolegy více jak dva roky těšil na to, až se pro studenty otevřou brány podzemní kyber - fyzikální továrny, největší svého druhu v ČR. Bohužel, ani ne měsíc po slavnostním otevření přišla epidemie koronaviru a nové pracoviště, pro které se vžil výraz virtuální továrna, se stejně jako zbytek školy uzavřelo. Tento čas pracovníci využili pro testování a zkušební provoz a od června již továrna běží naplno.

„Je to naprosto unikátní projekt, který v tomto rozsahu zatím nemá v Česku žádná škola ani firma. Využívá platformu Průmyslu 4.0 a jde na něm simulovat celá škála problémů – od kybernetické bezpečnosti přes toky materiálů ve výrobě až po optimalizaci technologie výrobních procesů,“ vyjmenovává prorektor Zdeněk Horák.

Součástí továrny nejsou jen počítačové systémy, ale i reálné výrobní linky. Moduly jsou zmenšeninami továrních strojů, od obráběcích po přístroj na balení hotových výrobků. Studenti si tak budou moci procesy virtuálně nastavit, ale také reálně vyzkoušet. Továrna bude sloužit výuce i výzkumu, na kterém se chtějí podílet i střední školy a firmy z Vysočiny.

VŠPJ, která je jedinou veřejnou vysokou školou v regionu, nabízí studentům technických programů i další špičkovou výukovou techniku – například systém analýzy pohybu, který se mimo jiné používá ve filmovém průmyslu (byl využit např. tvůrci snímku Avatar).

Moderní laboratoř láká firmy z regionu

Zatímco v podzemí výukového centra sídlí virtuální továrna, nadzemní část slouží jako velkorysá posluchárna a kongresový sál pro více než 300 lidí. Nová stavba z kovu, skla a betonu, která vrostla do historické budovy školy, si svým originálním architektonickým konceptem řekla o nominaci na Českou cenu za architekturu 2020.

VŠPJ je regionální vzdělávací instituce s přesahem do sousedních krajů a ČR. Myšlenka první české veřejné vysoké školy neuniverzitního typu vznikla v roce 2004, krátce po ustavení krajů. Politické reprezentace regionu i měst respektovaly potřeby rychle se rozvíjejícího průmyslu a služeb a zasadily se o založení originálního vzdělávacího projektu. Škola je úzce propojena s praktickou výukou a dodává zejména do regionu odborníky na pozice v technických, ekonomických a zdravotnických oborech.

Ohodnoť článek

Štítky Vysoká škola polytechnická, Jihlava, virtuální továrna, továrna, vysoká škola, Česko, Vysoká škola polytechnická Jihlava, pandemie covidu-19, Zdeněk Horák, Avatar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoká škola polytechnická Jihlava spustila unikátní virtuální továrnu | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.