Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Motivační stipendia u učebních oborů už stála Vysočinu 23 milionů korun

Na motivační stipendia žákům učebních oborů vyplatil Kraj Vysočina do konce loňského roku téměř 23 milionů korun. Stipendia vyplácí desátým rokem. Chce udržet zájem o 26 vybraných oborů. Za první pololetí nynějšího školního roku dostalo stipendium 385 žáků. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

„Díky této podpoře a také díky zajímavým projektům v oblasti technického vzdělávání se nám daří udržovat naplněnost učebních oborů na stabilní úrovni," řekla krajská radní pro školství, mládež a sport Jana Fialová (ČSSD). Kraj podle ní každoročně počítá v rozpočtu na vyplacení motivačních stipendií s částkou tři miliony korun.

Podporovaných oborů postupem let přibývalo. Od základních řemeslníků - zedníků, klempířů a pokrývačů přes elektrikáře, instalatéry nebo pekaře. Dva roky je podporovaný obor elektromechanik pro zařízení a od loňska hutník, krejčí a operátor skladování.

Až tisícovka každý měsíc 

Výše základního stipendia má několik úrovní pro různé skupiny oborů. Žáci mohou měsíčně dostat od 400 do 1000 korun. Jednou za pololetí mohou také dosáhnout na dvoutisícové prospěchové stipendium. Od minulého školního roku mají za určitých podmínek na jednorázovou odměnu 10 tisíc korun nárok i žáci jiných oborů.

O učiliště a střední školy se letos bude na Vysočině ucházet 4373 žáků devátých tříd. Přihlášky k dalšímu studiu musejí podat do 2. března.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, správa, školy, střední, Vysočina, Kraj Vysočina, studijní obor, Jana Fialová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motivační stipendia u učebních oborů už stála Vysočinu 23 milionů korun | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.