Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Školy z Vysočiny chtějí využit další peníze na studijní pobyty

Desítka středních škol z Vysočiny chce v příštích dvou školních letech poslat do zahraniční na výměnné pobyty přibližně 250 žáků a přes 40 učitelů. Z programu Erasmus plus žádají takřka 19 milionů korun, vyplývá z návrhů předložených Kraji Vysočina. Počítají i s pobyty ve Velké Británii. Jejich podmínky by se letos v souvislosti s vystoupením země z Evropské unie měnit neměly. Jaká pravidla budou platit v dalších letech, není zatím jasné, školy proto hledají i partnery v Irsku, řekli zástupci škol.

Partnery v Irsku oslavila například třebíčská obchodní akademie a hotelová škola. Dohodu má i pelhřimovská obchodní škola. „Co se týká brexitu, je avizované, že v přechodném období by to problém dělat nemělo. Na druhou stranu, máme partnerskou organizaci ADC College Londýn, která má svoji pobočku v Irsku, kam se to dá bryskně přemístit. Jsme tak dohodnuti," řekla Pavla Marešová z Gymnázia a Obchodní akademie Pelhřimov.

V zahraničí dosud bylo díky programu Erasmus asi 60 žáků této školy. S novou žádostí, která má být vyřízená do konce května, chce pelhřimovská obchodní akademie nabídnout zahraniční stáže i čerstvým maturantům. Podle Marešové je to vhodnější než dlouhodobý pobyt pro studenty třetích ročníků, kteří se musí připravovat na maturitu. „Navíc máme na konci třeťáku nějaké soutěže a studenti ještě nejsou tak ochotní obětovat na pobyt letní prázdniny," řekla.

Bezplatný pobyt a kapesné k tomu 

Střední průmyslová škola a střední odborné učiliště Pelhřimov (SPŠ-SPO) využívá program Erasmus od roku 2016 a v zahraniční bylo asi 70 jejich žáků. „Pro žáky je pobyt bezplatný, mají všechno hrazené a ještě dostávají kapesné," řekl zástupce ředitele Jaroslav Hojda. Jeho škola posílá do zahraničí i učitele kvůli zdokonalování se v cizím jazyce. „Letos poprvé bychom chtěli dát i takzvané stínování, učitelé by se dostali do nějaké školy, kde by viděli, jak vypadá výuka jejich předmětu v jazyce, ve kterém se vzdělávají, čili v angličtině," řekl Hojda.

Třebíčská střední stavební škola dosud poslala do 17 zemí přes 180 žáků. „Jsme v tom hodně úspěšní," řekl ředitel Jiří Kurka. Škola nabízí i čtyřměsíční stáže, partnery má mimo jiné ve Velké Británii, Litvě, Belgii či Německu. Ve většině případů jsou pobyty reciproční, v Třebíči tak byli žáci a učitelé z Litvy, z Bavorska nebo Belgie.

Program Erasmus byl známý především organizováním zahraničních stipendijních pobytů pro studenty vysokých škol, později se rozšířil, využívají ho i střední školy. V polovině ledna ministerstvo školství oznámilo, že jeho fungování pro letošní rok odchod Velké Británie z EU neovlivní. Oznámení přišlo poté, co poslanci britského parlamentu zamítli návrh na zajištění spolupráce v programu Erasmus mezi roky 2021 a 2027. Britská vláda ale podle ministerstva již dala najevo, že chce usilovat o účast v programu i v budoucích letech.

Autoři

Štítky vzdělání, studium, zahraničí, školy, Vysočina, Kraj Vysočina, Velká Británie, Irsko, Evropská unie, obchodní akademie, brexit, Belgie, Litva, Londýn, Jiří Kurka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy z Vysočiny chtějí využit další peníze na studijní pobyty | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.