Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cyklisté pro hospic našlapali více než 500 kilometrů. Přidal se i horolezec Radek Jaroš

„Papírově“ celkem 550 kilometrů, ve skutečnosti ale mnohem více najezdili cyklisté, kteří se vypravili na turné Hospic na kolech. Jezdci během léta a podzimu navštívili celkem 125 obcí ve žďárském okrese.

Poslové z hospice vezli do obcí poštu – děkovnou tabulku do vývěsky, dopis, výroční zprávu hospice a informační materiály pro veřejnost i zastupitele.

„Rádi bychom se sešli se všemi zástupci obcí osobně, ale to z mnoha důvodů nelze uskutečnit. Mohli jsme poslat e-mail nebo dopis, ale pak mě napadlo, že by nebylo špatné obce navštívit na kole,“ popisuje zrod akce ředitel hospice Petr Hladík.

S podobnými akcemi má zkušenosti. Loni šel ze Ždárských vrchů pěšky na horu Říp, aby podpořil nákup nového auta pro hospic, letos v květnu s přáteli došel pěšky do rakouské Vídně na podporu rozvoje dětské paliativní péče, o kterou hospic rozšiřuje svoje služby.

Nadité obálky na radnice

Do akce se zapojilo asi dvacet dobrovolníků, několik zdravotních sester hospice a další lidé z organizace. Jezdilo se o dovolených nebo o víkendech, někdo si vzal volno jen kvůli cyklojízdě. „Některé etapy měly i 16 zastávek, vézt na zádech tolik pošty už dalo docela zabrat, takže se naši poslové opravdu protáhli,“ ohlíží se za akcí ředitel Petr Hladík.

Od roku 2011 do roku 2018 Domácí hospic Vysočina ve žďárském okrese doprovázel v závěrečném období života 317 pacientů a jejich blízkých.

„Je to nenápadná, ale účinná pomoc. Máme velmi pěkné reakce z obcí, kam naši jezdci dojeli, ale i z těch obcí, kam jsme nepřijeli – chtějí, abychom příště přijeli i k nim a chtějí podporovat naši činnost,“ pochvaluje si Petr Hladík.

Ohlasům u sportovní i široké veřejnosti z celé republiky přispěla i účast nejúspěšnějšího českého horolezce, obyvatele Nového Města na Moravě Radka Jaroše.

„Turné bylo poděkováním za důvěru a za podporu, které se nám dostává od veřejnosti a od zastupitelstev obcí. Návštěvami jsme připomněli i to, že je možné naplnit přání většiny lidí prožít závěr života v domácím prostředí s nejbližšími. Do třetice jsme v obcích informovali, že hospic rozšiřuje služby o dětskou paliativní péči,“ dodal k motivům akce ředitel Domácího hospice Vysočina Petr Hladík. Organizaci je stále možné podpořit prostřednictvím serveru darujme.cz

Tisková zpráva | Foto Hospic Vysočina

Štítky hospic, cyklisté, pomoc, Radek Jaroš, Petr Hladík, Kraj Vysočina, Vídeň, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklisté pro hospic našlapali více než 500 kilometrů. Přidal se i horolezec Radek Jaroš | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.