Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Požárů následkem nevyčištěných komínů v ČR přibývá

Požárů následkem nevyčištěných komínů v Česku přibývá. Během poslední topné sezóny, tedy od října 2018 do konce března 2019, vyjížděli hasiči k více než tisícovce požárů komínů. Přes opakované varování ze strany kominíků i hasičů toto číslo dlouhodobě neklesá, naopak meziročně mírně roste. Vyplývá to ze statistik hasičů a pojišťoven.

"Až za 90 procenty těchto požárů stojí nevyčištěný komín, tedy okolnost, kterou můžeme ovlivnit," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená. Loni bylo 1074 požárů od komínů, celková škoda se vyšplhala na téměř 57 milionů Kč. Zemřely dvě osoby a 38 osob se zranilo. Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Těch bylo 937. Mezi další příčiny požárů patří nevhodná konstrukce nebo zazděný trám v komínu.

Pokud je požár způsoben komínem, zkoumá pojišťovna vždy souvislost mezi závadou na komínu a vznikem škody, řekla Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA. "Klientovi je pojistné plnění kráceno v případech, kdy je tato příčina škody evidentní a zjistí se současně, že porušil své povinnosti pravidelné údržby a kontrol," dodala.

"Se škodami, které vznikají v souvislosti se zanedbáním péče o komín, se s příchodem chladnější měsíců setkáváme častěji. Každoročně jich řešíme 350 až 400. Počet těchto škod rok od roku mírně, v jednotkách procent, roste," upozornila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Nejčastější příčinou těchto požárů je vznícení sazí, což bývá způsobeno právě tím, že majitel nemovitosti komín řádně neudržuje, doplnila.

Počet škod po požárech v souvislosti se spalinovými cestami je často přímo úměrný rychlému nástupu zimy, poznamenal mluvčí Generali Jan Marek. Čím více je nečekaná, tím je počet požárů u komínů obvykle vyšší. Lidé často nestačí provést potřebné revize a především vyčištění.

Pojišťovna při likvidaci škody zkoumá mechanismus vzniku škody, její okolnosti a konkrétní míru zavinění. Jde-li o nešťastné náhodné opomenutí, je sankce zpravidla minimální nebo žádná. Při opakovaném porušování povinností může být naopak uplatněna sankce vyšší, uzavřel mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky HZSLK, komín, požár, Česko, Hasičský záchranný sbor, Generali Česká pojišťovna, Eva Svobodová, Uniqa Insurance Group, Jan Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požárů následkem nevyčištěných komínů v ČR přibývá | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.